Pagans in Vegas is iets teveel Vegas

★★ – De gitaar is een langzame dood aan het sterven. Sla de hitlijsten er maar eens op na. Hoeveel guitar-based songs zijn er te vinden? Waarschijnlijk op één hand te tellen. Steeds meer acts laten de gitaar achterwege of laten het instrument slechts een marginale rol vertolken. Zo ook het Canadese Metric met hun nieuwe plaat Pagans in Vegas.  

Veel bombarie
Metric is een viertal uit Toronto dat eigenlijk al best lang meedraait. Hun eerste werk Mainstream EP verscheen in 1998 en inmiddels zijn we toe aan nummer zes, Pagans in Vegas. Hoewel het album officieel 18 september verschijnt, waren een aantal songs, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, al veel eerder te beluisteren. Met veel bombarie (een heuse app) werden in de lente drie singles de ether in geslingerd. Vooral de tweede, Cascades, illustreert goed de sound van Metric anno 2015. Catchy, luchtig, en gebaseerd op hoekige synths. Er is niets mis mee, maar het mist bezieling. Dat is ook een beetje het probleem van deze hele plaat. Pagans in Vegas luistert heerlijk weg, maar beklijft niet echt.

Waar is de gitaar?
Voor de nostalgische types onder ons zijn nummers waarin de gitaar niet de boventoon speelt ietwat koud, een beetje gevoelloos misschien. Dat gevoel kan je ook bekruipen bij het beluisteren van Pagans in Vegas. Bij de minder sterke songs worden de constante bliepjes en piepjes al snel ergerlijk. Positieve uitzondering is The Shade. Start ook met synths, maar zodra de stem van Emily Haines invalt, zwoel en fel tegelijk, valt alles op zijn plaats. Metric heeft ook wel iets weg van een hype van twee jaar terug: CHVRCHES. Zonder meteen te zeggen welke groep beter is, de stem van Metric-zangeres Haines is toch wel een stuk voller en minder ijl als die van de Chvrches-frontvrouw.

Eighties invloeden
Interessant wordt het als je ziet waar de leden van Metric zeggen hun inspiratie vandaan te halen. Allemaal grootheden uit de jaren ’80: Depeche Mode, Kraftwerk en New Order. Toen was er ook al nergens een gitaar te bekennen. Een paar jaar later kwam er een klein bandje uit Seattle met de single Smells like teen spirit. We hoeven dus niet bang te zijn dat de gitaar weg blijft, die komt heus wel weer terug. Ook bij Metric. Het mag alleen iets venijniger, en iets minder zoetsappig. Iets minder Vegas misschien.

Geluisterd naar: Pagans in Vegas
Artiest: Metric
Verkrijgbaar vanaf: 18 september 2015
Platenlabel: Advance Music
Meer info vind je op: www.ilovemetric.com
Fotocredit: www.ilovemetric.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie