Oud gedaan, nieuw leren: Het Noordbrabants Museum

Na een periode van verbouwing en vernieuwing is Het Noordbrabants Museum weer open. Naast een uitgebreide collectie en wisselende tentoonstellingen heeft het museum ook leuke leerzame activiteiten voor middelbare scholieren. Er worden verschillende rondleidingen aangeboden, maar ook museumlessen waar leerlingen zelf hun creativiteit in kwijt kunnen!

Kijken, doen, tonen
Kijken, doen, tonen. Dat is het motto voor de educatieve activiteiten van Het Noordbrabants Museum. Kijken, dat doe je natuurlijk in het museum. Doen, dat gebeurt in het Medialab, waar scholieren aan de slag gaan met camera’s en computers. Zo kan er bijvoorbeeld een stop-motionfilm gemaakt worden over de Romeinse tijd. Het is de bedoeling om de kennis die opgedaan is in het museum te vertalen naar een eigen verhaal. Maar leerlingen kunnen ook hun talent als gids ontdekken. Net zoals bij het weerbericht wordt er gefilmd voor een greenscreen, maar in plaats van het weer wordt er een kunstwerk besproken. Tonen, dat is het gedeelte aan het eind van de les waar de creaties met de rest van de klas worden gedeeld. Bovendien worden alle filmpjes op een YouTube kanaal gezet. Leuk voor ouders en vrienden thuis!

Oud, nieuw en de toekomst
Bijzonder is de combinatie van moderne technologieën en oude kunst. Zowel in de rondleidingen als in de museumlessen nemen film, computers en iPads een belangrijke plek in. Extra nadruk op de combinatie van verleden en toekomst komt te liggen in Het Verhaal van Brabant, een tentoonstelling die start op 25 februari 2014. Bij deze extra museumles wordt een bezoek gebracht aan het Groot Tuighuis, waar een maquette van Brabant in de Middeleeuwen nagebouwd kan worden. In de rondleiding van de tentoonstelling ligt de nadruk op de toekomst, die eindigt bij een heuse interactieve toekomst-arena in het museum!

Kunst?! Ja, graag!
Het reguliere aanbod in het museum biedt ook veel activiteiten voor jonge mensen. De zogenoemde ‘ontdekstations’ zijn leuk om op een speelse manier in aanraking te komen met de oude en hedendaagse kunst. Door middel van kleine quizjes en spelletjes over de kunst wordt de museuminhoud levendig gemaakt. Ook bij de huidige tentoonstelling Schijn Bedriegt zijn er veel mogelijkheden om zelf te experimenteren met kunst en in het thema gezichtsbedrog. Al deze actieve mogelijkheden maken een bezoek aan het Noordbrabants geen verplichte kost, maar een gezellig en leerzaam dagje uit.

Bezocht: Museumles
Te bezoeken tot en met eind juni 2014
Locatie: Het NoordBrabants Museum, Den Bosch
Meer info vind je op: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Dit artikel kwam tot stand als bijdrage aan kunsttijdschrift HUH? van Museum De Pont (Tilburg). Deadline vult hierin in samenwerking met Kunstbalie een spread met museumtips in Noord-Brabant en bezocht ook het Designhuis in Eindhoven en Museum Jan Cunen in Oss. Het tijdschrift is vanaf december 2013 te vinden op scholen en culturele plekken in Brabant.

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie