Openingsfilm van het IFFR Beyond Sleep is een opwarmertje

★★★ – Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is alweer van start gegaan, met als openingsfilm Beyond Sleep. Daarin gaat een 27-jarige geoloog in Noorwegen op zoek naar een meteoriet. Nu, pak vooral de IFFR-gids erbij, maar kijk eerst verder naar een andere film.

Oermens
Een echt oermens: verwilderd, rauwe-visetend en alleen in de natuur. Dit is het eerste beeld dat je van Alfred krijgt. In gedachten verzonken staart hij voor zich uit over het water. De kijker merkt al meteen dat er iets aan de hand is. Toch is dit idee van een oermens niet helemaal juist. Beyond Sleep is een verfilming van W.F. Hermans’ boek Nooit meer slapen, het boek dat vele invalshoeken kent. Een toevoeging aan het boek zijn de mooie beelden van het landschap. De boodschap is echter onduidelijk in de film en de verwijzingen die in het boek gemaakt worden zijn ook niet terug te vinden.

Een mislukkeling
Geïnspireerd door zijn overleden vader gaat de geologiestudent op zoek naar kraters in Noorwegen. Al snel blijkt dat hij onervaren is op het gebied van veldonderzoek. Samen met drie anderen loopt Alfred door het bergachtige gebied in de hoop op wetenschappelijk bewijs dat zijn theorie staaft. Deze zoektocht is zwaarder dan gedacht en verloopt dan ook niet vlekkeloos. Terwijl de anderen zich in het berglandschap op hun plek lijken te voelen, sjokt Alfred maar wat achter hen aan. Je krijgt als kijker medelijden met de vaak doorweekte en gewonde Alfred. Zijn valpartijen worden een routine, en dat levert een eigenaardige sfeer op.

De aanhouder wint
Niet alleen de tocht is voor Alfred moeilijk, ook zijn onderzoek zit op een dood spoor. Ondanks alle tegenslagen houdt hij vol. De tocht is inmiddels een manier om zichzelf te bewijzen. De kijker van Beyond Sleep vraagt zich al snel af waarom Alfred dit zichzelf allemaal aandoet. Uiteindelijk vindt hij indirect toch wat hij zocht. Er blijft voor de kijker wel nog veel onbeantwoord: hij/zij wordt aangespoord verder te kijken dan de beelden alleen. Op het eerste gezicht dus een saaie film, maar wellicht is met enige analyse meer diepgang te ontdekken.

Gezien: Beyond Sleep
In de bioscoop vanaf: 11 februari 2016
Te zien op International Film Festival Rotterdam (IFFR) van 27 januari tot 7 februari
Geregisseerd door: Boudewijn Koole
Cast: Reinout Scholten van Aschat, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr, Anders Baasmo Christiansen
Meer info vind je op: Facebook
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie