Het NFF presenteert One Night Stands: films kijken met acteurs – Deel 2

Het Nederlands Film Festival organiseert al negen jaar een premièredag waarop verschillende korte films worden vertoond. Zes films van nieuwe en/of jonge filmmakers worden in drie blokken verdeeld en vertoond. Het is een dag waarop je achterover hangt in je stoel, je laat inspireren door de films, maar ondertussen ook om je heen kijkt naar de acteurs in de stoelen naast je. In het vorige artikel zijn al drie films van de One Night Stand-dag besproken. Benieuwd naar de andere drie? Lees dan snel verder!

Film 4: Ketamine
★★★★★ – Ketamine gaat over twee experimenterende broers die willen genieten van het leven in de natuur. De film begint met de begrafenis van hun moeder. Vincent kampt met gevoelens over hun moeder. Dit in tegenstelling tot Sjoerd, die zich los wil maken van zijn verleden. Ze besluiten samen in een caravan van een boer aan de bosrand te verblijven en de jongens hebben de tijd van hun leven. Dit totdat alcohol en drugs de overhand nemen. De jongens hebben weinig geld na het betalen van de begrafenis. Daarbij verliest Sjoerd zijn waardevolle spullen met gokken, waardoor de jongens zijn aangewezen op een minimalistisch leven. Ketamine bestaat uit een goed concept met een dermate goede uitwerking. De band tussen de broers is zo realistisch verbeeld, dat je als kijker vanaf het begin af aan wordt meegesleurd. Het is een film die je gezien moet hebben.

Film 5: Vrij
★★★★ – De film Vrij begint onschuldig met het tienjarige meisje Mariska, die bezig is haar spreekbeurt voor te bereiden. Hiervoor stuurt ze de gevangene Kevin een brief met de vraag naar zijn ervaringen in de gevangenis. Al snel blijven ze elkaar brieven sturen. Op een gegeven moment worden de dialogen tussen Mariska en Kevin in de cel gevoerd. Mariska weerspiegelt in deze scènes de gedachten van Kevin. Op een gegeven moment wordt er een sprong gemaakt naar het toekomstige leven van Mariska: als jonge dame komt ze wekelijks bij Kevin langs. Ze bouwen een relatie met elkaar op, maar de vraag is of Mariska de gevolgen van een relatie met een levenslange gevangene wel inziet. Vrij verbeeldt een mooi en kwetsbaar verhaal, dat bestaat uit humor en verdriet.

Film 6: Eddy & Coby
★★★ – Wie zin heeft in platte humor, is het best besteed aan Eddy & Coby. Deze film gaat over de rijke man Eddy en zijn vrouw Coby, die zich als een diva gedraagt en een affaire heeft met Patrick. Eddy raakt na een ongeluk verlamt en door zijn slechte mobiliteit kan Patrick in hun tuinhuisje verblijven. Hij wordt echter betrapt door Eddy, waarop de minnaar zich vervolgens als fysio voorstelt. Deze situatie gaat niet zonder slag of stoot. De spanningen lopen hoog op in het huwelijk van Eddy en Coby, maar uiteindelijk komt de liefde toch weer naar boven. Naast het algehele verhaal dat gebaseerd is op humor, wordt er ook in kleine scènes veel gebruik gemaakt van droge humor. Eddy & Coby is geen film waarmee je kennis opdoet, maar voor velen wordt het wel gezien als een avondje lachen.

Deel 1 van deze One Night Stand-reeks nog niet gelezen? Kijk dan hier: www.deadline.nl.

Bezocht: One Night Stand van Nederlands Film Festival
Te zien: Ketamine, Vrij en Eddy & Coby
Datum: 28 september 2014
Meer info vind je op: www.onenightstand.ntr.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie