Het NFF presenteert One Night Stands: films kijken met acteurs – Deel 1

Het Nederlands Film Festival organiseert al negen jaar een premièredag waarop verschillende korte films worden vertoond. Zes duo’s van veelbelovende regisseurs en talentvolle schrijvers presenteren onder de titel One Night Stand een nieuwe film van 50 minuten. Het is een dag waarop je achterover hangt in je stoel, je laat inspireren door films, maar ondertussen ook om je heen kijkt naar de acteurs in de stoelen naast je. In twee verschillende artikelen zullen telkens drie films naar voren komen waarin de verrassingen, maar ook de teleurstellingen worden besproken.

Algehele sfeer ONS
Tijdens de One Night Stands (ONS) worden de kijkers omringd door een groot scala aan filmmakers, regisseurs, acteurs en productiemakers. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de ‘gewone’ kijker en de cast van een film en dit zorgt voor een goede sfeer. Na elk blok van twee films worden de medewerkers van de film op het podium geroepen. De acteurs die je een paar minuten geleden op een scherm zag, staan nu ineens voor je in de zaal. Tussen de films door zijn er borrels georganiseerd, die de mogelijkheid geven om met producenten te praten of om de films in je te laten opnemen, onder het genot van een drankje. De ONS is een goede manier om het publiek kennis te laten maken met veelbelovende filmmakers. De ONS-films zijn vanaf vrijdag 5 december 2014 iedere week rond 23.15 uur te zien op NPO 2.

Film 1: Arezo
★★ – De eerste One Night Stand-film die op de première werd vertoont, is Arezo. Met gedetailleerde en mysterieuze beelden wordt het verhaal van de danseres Arezo getoond. Wanneer haar broer plotseling haar leven binnendringt, merkt de kijker dat zij beiden kampen met gevoelens uit het verleden. Deze pijn wordt verbeeld in de choreografie van het dansstuk waarvoor Arezo dagelijks traint. Langzamerhand komt de oorzaak van de pijn naar voren: deze komt voort uit de hardhandigheid van hun vader. Desondanks blijft er veel in de film onduidelijk. Zo lijkt een foto van Arezo en haar broer een bijzondere waarde te hebben, maar wat deze waarde is, blijft onbenoemd. Het verdriet van de personages wordt door de acteurs goed verbeeld, maar de kern van het verhaal komt minder goed tot uiting.

Film 2: Basile H.
★★★ – Rijkeluisman Basile wordt gebeld door zijn advocaat en dit gesprek vormt de leidende draad van de film, wat zorgt voor spanning: Basile wordt namelijk aangeklaagd voor verkrachting. Hij heeft een avond doorgebracht met een serveerster en zij stelde hem de volgende keuze voor: hij verliest zijn hoge positie door het uitbrengen van deze aanklacht of hij betaalt haar anderhalf miljoen. Voor de kijker is het nog niet meteen duidelijk of Basile schuldig is of niet. Hij is radeloos en verbergt het dilemma voor zijn familie. Uiteindelijk besluit hij het geld te betalen, maar moet hij zijn vrouw hiervoor om financiële steun vragen. Zij besluit echter hem zijn eigen problemen te laten oplossen. Doordat de film zich afspeelt in de korte periode van een paar dagen, wordt de spanning minder goed opgebouwd. De film is realistisch, maar blijft ondanks het spannende concept een beetje oppervlakkig.

Film 3: Voor Emilia
★★★★★ – Het tweede blok van de ONS begint met Voor Emilia. Alleenstaande Lies geeft les op een middelbare school. De rol van Lies als alledaagse vrouw van 51 jaar komt al in de eerste scène, waarin Lies haar tanden staat te poetsen, sterk naar voren. Meteen krijgt de kijker door dat er meer met haar aan de hand is. Zodra er een nieuw meisje, Tanja, in de klas komt, worden deze gevoelens geuit: Lies achtervolgt Tanja, geeft haar nascholing en bespiedt haar vader. De aanleiding hiertoe is de fatale aanrijding van Lies’ dochter, waarvan Tanja’s vader de schuldige is. Het is een tweestrijd tussen kwaadheid en verlangen. Aan de ene kant wil Lies Tanja wat aan doen als wraak, maar tegelijkertijd ziet ze Tanja als plaatsvervanger voor haar dochter. Actrice Loes Schnepper verbeeldt de kwetsbare Lies als geen ander. De film is met haar puurheid en herkenbaarheid de vijf sterren zeker waard. Lees hier de lange recensie van Voor Emilia.

Ben je benieuwd naar de andere drie One Night Stand-films? Lees dan ook het tweede deel van deze reeks.

Bezocht: One Night Stand van het Nederlands Film Festival
Te zien: Arezo, Basile H. en Voor Emilia
Datum: 28 september 2014
Meer info vind je op: www.onenightstand.ntr.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie