Onderhuidse spanning in Een vlaag van waanzin

★★★★ – De thriller Een vlaag van waanzin is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en voelt ook onwijs realistisch. Voor de buitenwereld lijkt het gezin Van Baerle perfect, maar er ontstaan wat scheurtjes in het huwelijk van Anthonie en Romée… De sluimerende spanning maakt deze thriller moeilijk om weg te leggen!

Herkenbare gezinssituatie
Van het perfecte gezin tot moord. Hartman beschrijft in Een vlaag van waanzin in detail hoe deze ontwikkeling plaatsvindt. Anthonie, Romée en hun drie kinderen lijken het perfecte gezin: hij is een succesvolle ondernemer, zij een yogalerares en ze wonen in een villa met zwembad. Alles lijkt koek en ei, er is niets opmerkelijks aan dit gezin. Een herkenbare situatie wordt geschetst: dit is een standaardgezin met de gewoonlijke struggles. De dagelijkse bezigheden zijn aan de orde van de dag en doordat dit gezin zo herkenbaar is, voelt het alsof dit iedereen kan overkomen.

Een onheilspellend toekomstperspectief
De hoofdstukken wisselen af tussen de perspectieven van Anthonie en Romée, en tonen hoe hun gezinsleven in elkaar zit. Hartman beschrijft treffend hoe hun huwelijk begint af te brokkelen door het sluimerende wantrouwen. Romée heeft een geheim en wil dit niet met haar man delen. Het zwaard van Damocles hangt boven dit gezin, maar ze zien het zelf nog niet aankomen. De plot van Een vlaag van waanzin is meeslepend en je kunt het boek niet zomaar wegleggen! De hoofdstukken van Anthonie en Romée worden afgewisseld met schuingedrukte hoofdstukken met onheilspellende toespelingen. Eerst is het onduidelijk wiens perspectief dit is, maar al snel wordt duidelijk dat dit Anthonie is. In deze hoofdstukken vertelt hij hoe hij de avond waarop hij zijn vrouw vermoordde beleefde. Deze onderbrekingen zijn huiveringwekkend.

Geen geweld, wel spanning
In dit spannende familieverhaal zie en voel je de moord aankomen, maar toch is het moeilijk Een vlaag van waanzin weg te leggen. Romée vertelt Anthonie over hun perfecte leven: “we houden een illusie in stand.” Deze onheilspellende uitspraak blijft zich herhalen, tot de illusie in een vlaag van waanzin om zeep wordt geholpen. Dit is geen thriller vol geweld en bloederige scènes, maar met onderhuidse spanning die ervoor zorgt dat je door blijft lezen. Ondanks dat de afloop al bekend is, weet Hartman de spanning erin te houden.

Gelezen: Een vlaag van waanzin
Geschreven door: Corine Hartman
Uitgegeven door: Cargo (Uitgeverij de Bezige Bij)
Verschenen op: 11 februari 2016
Fotocredit: Corine Hartman
Meer info vind je op: Corine Hartman

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie