On Top is een geslaagde inspiratiegids

★★★★ – Jouw handboek voor online succes, éo belooft On Top van blogger Anna Nooshin op de cover. Wie denkt na het lezen van dit boek meteen een miljoenenblog te kunnen starten: we helpen je uit de droom. Maar naast dat is On Top vooral een grappige, nuchtere biografie over een jonge vrouw die goed weet wat ze wil. En dat is heel erg inspirerend.

Hobbels
In On Top beschrijft Anna Nooshin, oprichtster van de succesvolle website NSMBL, hoe ze tot haar succes is gekomen. Het was een moeilijke weg, maar ze heeft behoorlijk wat hobbels overleefd. Zo woonde ze de eerste paar jaar van haar leven in asielzoekerscentra door heel Nederland en noemde ze zichzelf een over behaarde alien omdat ze met haar snorharen en gebrekkige Nederlandse uitspraak nogal buiten de boot viel op school. Dat is heel verfrissend: een blogger die niet alleen roept dat-‘ie eigenlijk een heel gewoon mens is, maar dat ook met heel veel voorbeelden beschrijft.

Zelfspot
Zelfspot heeft Nooshin dus wel, en kennis van zaken ook. Met haar verhalen over voormalige banen een leermomenten doet ze haar biografie uit de doeken en onderstreept ze haar vechtersmentaliteit. Af en toe zijn er uitschieters tussen de tekst: een tiplijst voor vriendjes die het boek toevallig lezen of een opsomming van foute vriendjes die haar vriendinnen tegen zijn gekomen in hun leven. Geinig materiaal voor NSMBL, maar het past niet echt in het geheel: het verhaal van Anna zelf. Dat is namelijk al interessant genoeg.

Kamer van Koophandel
Sommige jonge lezers hopen misschien nog op een regelrechte succesgids naar een miljoenenblog, maar dat is niet wat dit handboek is. Natuurlijk levert Anna veel tips -waarvan een enkele misschien een beetje voor de hand ligt – maar ze vertelt vooral haar eigen succesverhaal. En dat werkt ook het allerbeste! Het boek is zó inspirerend dat je na het omslaan van de laatste pagina eigenlijk meteen bij de Kamer van Koophandel wilt gaan inschrijven. En dat maakt haar missie, inspireren, toch wel heel erg geslaagd.

Titel: On Top
Auteur: Anna Nooshin
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Verschijningsdatum: april 2015
Website: nsmbl.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie