Om de wereld in 50 concerten met het IDFA

★★★★★ – Het Internationaal Documentaire Festival in Amsterdam (IDFA) is hét hoogtepunt van het jaar voor documentaireland. Dit jaar opent het festival met Om de wereld in 50 concerten van Heddy Honingmann. De docu zit tjokvol klassieke muziek. Saai? Verre van.

Inkijken
Om de wereld in 50 concerten neemt je mee op wereldtoer naar het jaar 2013, het jaar dat het koninklijk concertgebouw orkest 125 jaar bestond. In de film worden de muzikanten in hun hotelkamers, tijdens concerten en tijdens het repeteren gevolgd. Interessant, maar de perspectieftwist die Honingmann gebruikt is nóg interessanter: niet alleen de muzikanten worden geportretteerd, de kijker krijgt ook nog eens een inkijkje in de wereld van bezoekers in verschillende landen. De verhalen van de bezoekers en de musici komen, hoe verschillend ook, samen.

Verkeerde been
Er valt bij Om de wereld in 50 concerten veel te lachen. De film begint gelijk goed met een droogkomische anekdote van een slagwerker waarin hij vertelt hoe weinig hij soms tijdens een concert te doen heeft. Ook is er veel ontroering door de bijzondere en zeer goed uitgekozen bezoekers van de concerten, zoals een bejaarde man uit Sint Petersburg die in de kampen van Hitler en Stalin heeft gezeten. De verhalen zijn zo gemonteerd dat de uitkomst een verrassing is en de kijker op het verkeerde been wordt gezet. Erg knap!

De kracht van de muziek
Wat deze docu extra goed maakt, is dat alle muziek uit de film gespeeld wordt door de muzikanten van het orkest. Dit is zo prachtig uitgevoerd dat het soms neigt tot meeklappen of, pas op, een traan weg pinken. De muziek laat je echt meezweven naar een andere wereld en dat is precies de bedoeling van deze film. De kracht van muziek tonen. Dit alles maakt het tot een prachtige documentaire om niet snel te vergeten.

Gezien: Om de wereld in 50 concerten
In de bioscoop vanaf: 19 november 2014
Geregisseerd door: Heddy Honingmann
Meer info vind je op: www.idfa.nl
Fotocredit: Om de wereld in 50 concerten
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie