Oerol 2014: een vernieuwend feestje

Het feest voor de kunstminnaar was er weer van 13 tot en met 22 juni: Oerol. Dit is hét cultuurfestival op Terschelling vol theater, muziek en kunstwerken op locatie. Deze 33ste editie was anders dan anders. Deadline geeft je een overzicht.

Nieuw terrein
Wat voor menigeen Oerol-bezoeker een grote verandering was, is de verplaatsing van het grote festivalterrein van het Groene strand naar de haven in West-Terschelling. Het nieuwe festivalterrein ligt nu tussen de boten in plaats van aan het strand en heeft zitzakken waarop met een biertje in de hand naar de zee gekeken kan worden. Het podium staat nu tussen grote gekleurde boeien in. Een beetje opgesloten voelt het wel, maar de oude goede sfeer is gebleven. Naast de verplaatsing van het festivalterrein zijn er dit jaar ook minder muziekoptredens. Ook dit festival heeft dus te kampen met de financieel moeilijke tijden. Desondanks was het met de mindere programmering wederom een erg succesvolle editie.

Experimenteel theater
De theaterprogrammering was uiterst goed en gevarieerd dit jaar. Met onder andere prachtige voorstellingen zoals de publieksfavoriet Kintsukuroi en het experimentele Ruletm van aanstormend talent Emke Idema, waarin de toeschouwers zelf de spelers in het stuk waren. Maar ook met de voorstelling Romeo en Julia van Karina Kroft laat Oerol zijn vernieuwende en vooruitstrevende blik zien. In deze moderne versie van het Shakespeare verhaal spelen jonge toneel- en kleinkunstacademie studenten uit Amsterdam de sterren van de hemel. Klassiek, modern en persiflages worden hier door elkaar gemixt.

Drinkende bomen
Oerol probeerde op nog meer manieren de culturele vernieuwing uit te stralen, onder andere met de expedities: kunstprojecten op locatie verspreid over het hele eiland. Van het geluid van ‘drinkende’ bomen tot het originele en humoristische See me, feel me waarbij je de omgeving in een afgesloten kistje kan voelen. Zeer indrukwekkend was ook de expeditie Speakers. Hier konden mensen anoniem op een briefje hun levens veranderende moment opschrijven. Veel briefjes hiervan waren ontroerend, waaronder de volgende: “Ik werd verliefd op mijn zwager en hij op mij. Dit veroorzaakte nogal wat opschudding in de familie, we zijn nu al 15 jaar gelukkig getrouwd.” Deze verhalen konden, uitgesproken door andere bezoekers, beluisterd worden. Kortom, een ontroerende, vernieuwende en geslaagde editie van Oerol!

Bezocht: Festival Oerol op Terschelling (13 t/m 22 juni)
Te zien: Orkater/De Nieuwkomers, Toneelgroep Oostpool, Spinvis,
Datum: 13-06-2014 tot en met 22-06-2014
Meer info vind je op: www.oerol.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie