NS Publiekprijs – de ultieme top 6 voor zwevende stemmers

Harry Potter, boeken van Simone van der Vlugt en Arthur Japin en zelfs een Bijbelvertaling. Geen enkele prijs bekroont zo’n diverse boeken als de NS Publieksprijs. Ook dit jaar werden zes heel verschillende boeken genomineerd. Welk boek verdient de prijs het meest? Voor iedereen die nog moet stemmen, presenteert Deadline de ultieme NS Publieksprijs top 6.

1. Geachte heer M. van Herman Koch
★★★★ – Wat doe je als iemand een boek schrijft over een periode uit jouw leven? Het antwoord van personage Herman: brieven schrijven aan zijn bovenbuurman, de schrijver van het beruchte boek. Naast Herman en de schrijver voert Koch een wilde bende aan personages op. Reporter Renske Derkx merkte in haar recensie al op dat de verhaallijnen kunstig zijn verweven en dat Koch de spanning goed opbouwt. Geachte heer M. is een typische Koch: een humoristische roman met een donker randje.

2. Ventoux van Bert Wagendorp
★★★★ – Met Ventoux wil Wagendorp een oerboek over vriendschap neerzetten. Ventoux gaat inderdaad over veel meer dan alleen wielrennen: vriendschap, rouwverwerking, ouder worden en een oude liefde die niet roest. Toch zijn het de passages over sport waarin Wagendorp zijn talent het best laat zien. Hij weet het woordeloze genot van sporten tot je erbij neervalt tóch in woorden te vatten. Deadline zei het al eerder: een terechte nominatie. Maar tegen Koch blijft het lastig knokken.

3. De kraamhulp van Esther Verhoef
★★★★ – Literaire thillers vormen een grillig genre, waar iedereen het zijne van denkt. Of Verhoef met De Kraamhulp een echt literair boek heeft geschreven is de vraag, maar met De Kraamhulp zet ze wel een spannend en invoelbaar verhaal neer. Een psychotische kraamverzorgster en haar ijzingwekkende misdaden zijn al stof genoeg voor een intrigerend boek. Voeg daar een tengere, maar standvastige politieagente en een kwetsbare vrouw in haar kraambed aan toe, en je hebt een roman die je kippenvel bezorgt. Ondanks de matige diepgang van de personages, overtuigt Verhoef toch met dit beklemmende drama.

4. Toen ik je zag van Isa Hoes
★★★ – Isa Hoes is niet alleen getalenteerd actrice, maar ook een dappere schrijfster. Lees hier de uitgebreide recensie die al verscheen op Deadline. In aandoenlijke – en soms ietwat ergerlijke – kindertaal schetst ze een aangrijpend beeld van haar leven met een depressieve echtgenoot. De schrijfstijl van Toen ik je zag piept en kraakt, maar in dit geval mag dat. De stijl van Hoes’ relaas is ondergeschikt aan de inhoud. Het boek is geen literair hoogstandje, maar het biedt troost aan honderden mensen in heel Nederland. En dat heeft ze toch maar mooi voor elkaar gekregen.

5. Kieft van Michel van Egmond
★★★ – Toen vorig jaar voetbalboek Gijp er met de prijs vandoor ging, was heel Nederland even in rep en roer. Is dát het beste wat onze schrijvers te bieden hebben? Een voetbalboek? Dit jaar komt Michel van Egmond opnieuw met een sensatieverhaal, ditmaal over Wim Kieft. Van Egmond neemt de lezer mee in het leven van deze ex-verslaafde voetballer en toont aan dat voetbalboeken zeker niet alleen voor mannen zijn. Van Egmond doet helaas iets te veel moeite om Kieft neer te zetten als ‘anders’. Dat maakt van de voetballer eerder een stereotype dan een veelzijdige man.

6. Debet van Saskia Noort
★ – Helemaal onderaan de lijst bungelt eenzaam en alleen Saskia Noort met haar clichématige thriller Debet. Deadline gaf al eerder aan dat deze nominatie voor de NS Publieksprijs geen garantie voor kwaliteit is. Als je wil weten of dit boek wat voor jou is, hoef je alleen de proloog te lezen. Beter dan de clichés en ongeloofwaardige plotwendingen die je hierin tegenkomt, wordt het helaas niet. Dit boek hoort eerder thuis bij het oud papier dan in de boekenkast.

Heb je nog niet gestemd voor de NS Publiekprijs? Stem dan hier op jouw favoriete boek! Je hebt nog t/m 19 november 2014. Vind je geen van deze boeken goed genoeg? Nomineer dan zelf een roman!

Fotocredits: NS Publieksprijs

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie