Nieuw dagboek, nog steeds dezelfde Bridget Jones

Een calorieënteller, gewichtsmeting en sms-score. Zo begint elk hoofdstuk van Mad About the Boy, het nieuwe Bridget Jones dagboek. Vooraf was er nogal wat heisa om het nieuwe deel, omdat al snel blijkt dat echtgenoot Mark Darcy is overleden. Toch is het dagboek weer als vanouds: op en top de klungelige Bridget.

De vijftiger
Helen Fielding schreef eerder al Het Dagboek van Bridget Jones en Bridget Jones: Het Nieuwe Dagboek. Met Mad About the Boy geeft ze een kijkje in het leven van Bridget als vijftiger, met alle moderne gevolgen van dien. Bridget zit op Twitter, leest de Grazia, kijkt op datingsites en heeft een toyboy van zo’n twintig jaar jonger. Dat is wel even wat anders dan in de vorige twee dagboeken, maar de essentie van het verhaal blijft hetzelfde.

Tenenkrommende scènes
Bridget heeft namelijk nog steeds een hilarisch karakter. Ze is onhandig, probeert tevergeefs af te vallen en weet niet hoe ze het brandalarm uit moet krijgen. Ook in Mad About the Boy weet ze zichzelf in de meest oncomfortabele en soms tenenkrommende scènes te persen. Het is meelijwekkend, af en toe een tikkeltje irritant, maar zorgt ook voor veel lachmomenten. De kracht van het boek zit ‘m in de overdrijving. Daar waar Bridget er de meest idiote dingen uitflapt, houdt de gemiddelde mens z’n mond. Toch is alle problematiek herkenbaar, daarom is Bridget ook in Mad About the Boy weer zo’n fantastische hoofdpersoon.

Enorme tijdsprong
Omdat er zo’n groot verschil zit tussen de moderne versie van Bridget en de eerdere twee dagboeken, voelt het voor de lezer wel even als ‘met de deur in huis vallen’. Aan het begin van Mad About The Boy blijkt dat Bridget alleenstaand is en twee kinderen heeft. Er wordt een enorme tijdsprong gemaakt, die later in het boek wel wordt uitgelegd. Het is juist de grote tijdsprong die de lezer nieuwsgierig maakt. De lezer wil weten wat er allemaal gebeurd is en wil antwoord krijgen op de grote vraag; waarom past Mark Darcy niet meer in het verhaal? Het nieuwe dagboek geeft een ietwat teleurstellend antwoord, maar heeft daarna wel een hilarisch vervolg. Mad About he Boy is een echte feelgood roman.

Gelezen: Bridget Jones: Mad About the Boy
Geschreven door: Helen Fielding
Uitgeverij: Prometheus
Verschenen in: oktober 2013
Meer info vind je op: http://uitgeverijprometheus.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie