N.E.R.D krijgt goede hulp van goede vrienden

★★★ Het grote publiek heeft zeven jaar moeten wachten op een nieuw album van N.E.R.D. Cultureel icoon Pharrell Williams heeft samen met Chad Hugo en Shay Haley zijn side project opnieuw tot leven gebracht om de wereld te informeren en te vermaken. Kan No_One Ever Really Dies het oude niveau terugbrengen?

Explosiviteit van genres

Het album is een collectie van 11 mini hymnes vol met explosieve diversiteit. De nummers springen gemakkelijk van genre naar genre wat zorgt voor een veelzijdige luisterervaring. N.E.R.D heeft altijd gebruik gemaakt van de nieuwe technieken om een eigen geluid te bouwen. Het trio is dan ook echt op zijn best in album-opener Lemon. Daarnaast worden zij hierin sterk ondersteund door Rihanna, die een goed staaltje rapskills laat horen. De zangeres laat nogmaals zien dat haar energie een rauwe toevoeging kan zijn voor een nummer. De beste nummers op het album hebben veel overeen met Lemon. Ze zijn allemaal strak geproduceerd door The Neptunes-duo Pharrell en Chad. Rollinem 7s, Kites en het geweldige Secret Life of Tigers hebben de beats, waarmee het duo Billboard’s Producer of the Decade is geworden, opnieuw te pakken.

Van je vrienden moet je het hebben

No_One Ever Really Dies zit echter ook vol met missers. Zeker het begin van het album heeft problemen om de kwaliteit hoog te houden. Deep Down Body Thurst heeft het standaard funky gitaarriffje dat Pharrell nu al jaren gebruikt, terwijl gastoptredens Future en Gucci Mane helemaal niks toevoegen aan Voilà en 1000. Dit is erg jammer, want andere gasten creëren juist de overige hoogtepunten op dit album. Vooral Kendrick Lamar zorgt voor een opleving in dit album. Don’t Don’t Do It! is heerlijk opzwepend. Een nummer dat geïnspireerd is door de dood van Keith Scott, een donkere man die in 2016 werd neergeschoten door de politie in Amerika. Kites wordt naast K.Dot ondersteund door een fijne M.I.A. en André 3000 laat op Rollinem 7s horen waarom hij nog lang niet moet stoppen. No_One Ever Really Dies is, zoals we van N.E.R.D gewend zijn, een album met grote hits en enkele missers. De groep is erin geslaagd om zichzelf weer terug te werken in de muziekwereld met hulp van veel vrienden. Pharrell weet nog steeds hoe hij hits moet maken.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie