De muzikale hoogte- en dieptepunten van 2015

Het jaar zit er weer bijna op, ook voor Deadline. Hoog tijd voor lijstjes! Muziekcoördinator Daan blikt terug op 2015 en vertelt ons wat de ergste flops en beste tops waren. Geniet van de muzikale hoogte- en dieptepunten van afgelopen jaar!


Rocking pope
Het is inmiddels een traditie aan het worden: de grote baas van de katholieke kerk brengt een plaatje uit. Het ene is nog treuriger dan het andere, en de huidige paus Fransiscus poogt zijn voorgangers naar de kroon te steken door een flink potje te rocken. De reden waarom het marketingteam van Vaticaanstad de heilige vader de rockster laat uithangen is logisch: wereldwijde media-aandacht gegarandeerd. Dit betekent nog niet dat het goed is, integendeel. De cd bevat een aaneenschakeling van slijmerige glamrock met daaroverheen wat hoogdravend gemurmel van paus Fransiscus. Laat de paus maar gewoon doen waar hij goed in is: een vader zijn voor zijn leeglopende kerk. Hier krijg je de kerkverlaters in ieder geval niet mee terug.

Fris even je geheugen op:

 


Hein van der Ree
Het allerdiepste dieptepunt van 2015 komt zonder enige twijfel op naam van Hein van der Ree. Wie dat is? Hij is de man die er als directeur van Buma/Stemra voor verantwoordelijk is dat muzikanten geld krijgen voor hun muziek. En zoals iedereen weet, is het in Nederland vrijwel onmogelijk om rond te komen van alleen muziek maken. Natuurlijk, de Marco Borsatos en de Anouks onder ons zullen hier geen moment wakker van liggen. Maar afgezien van deze kleine kopgroep zijn er in Nederland duizenden muzikanten die iedere maand niet weten hoe ze het allemaal moeten betalen. Van der Ree stapte op omdat hij het niet eens was met de daling van zijn salaris van 447.000 naar de balkenendenorm. 447.00 euro! Veel muzikanten mogen blij zijn als ze na een avondje optreden de onkosten eruit halen. Hein, ga je heel diep schamen.

Fris even je geheugen op:

https://youtu.be/4dhrIYGLq3E

Jenny
Na de grootste schlemiel nu naar grootste heldin van de muziek. Zij die in haar eentje de hele business in leven houdt. Binnen twee weken na de release van 25 breekt het album wereldwijd alle verkooprecords. Het mag duidelijk zijn. Adele domineerde alles en iedereen in 2015. Natuurlijk hoort hier een allesverzengende promotiecampagne bij, al is het natuurlijk de vraag of iemand als Adele dit nodig heeft. Één van de mooiste uitingen is ongetwijfeld een door de BBC georganiseerde Adele-imitatieshow met een nogal onverwachte kandidaat.

Fris even je geheugen op:


Julia Holter, Have You In My Wilderniss
Een gecompliceerd, naar klassiek neigend album dat toch wegluistert als een heerlijke popplaat. Klinkt dit als een onmogelijke opgave? Julia Holter is het gelukt. Holter is een klassiek geschoolde componist uit Los Angeles en ze maakte twee eerdere platen die op deze tour gingen. Popliedjes, ondersteund door veel klassieke instrumentatie en de typische, licht bevreemdende stem van Holter. Hoogtepunt is het sluimerende Silhouette, dat lichtvoetig begint maar je onwillekeurig meesleept in haar wondere wereld. Één van de meest bijzondere platen van dit jaar.

Fris even je geheugen op:


Sufjan Stevens in Carré
Het is 23 september rond kwart over negen in de avond en in het stijf uitverkochte Carré is een gespannen stilte voelbaar. Kraakhelder klinken dan de fluisterzacht gezongen woorden: I should have known better / To see what I could see / My black shroud / Holding down my feelings. Zelden is pijn, verdriet, liefde en verlangen op zulk een hartverscheurend mooie wijze gecombineerd tot één lied. Subtiel maar dwingend laat de band zich ook steeds meer gelden en stuwt het lied op tot een zinderende en emotionele finale: Nothing can be changed / The past is still the past / The bridge to nowhere / I should have wrote a letter. Er zijn concerten, en er zijn concerten van Sufjan Stevens.

Fris even je geheugen op:

Ook op onze site kwamen veel muzikale hoogtepunten langs. Shadows In The Night, het album waarop Bob Dylan Frank Sinatra coverde gooide hoge ogen. Voor iets meer vernieuwende muziek moest je bij het Haagse Rewire festival aanwezig zijn, schreef onze reporter Sara Kerklaan. Terugblikken op en nagenieten van een overvolle festivalzomer kan met de fotoreportage die Dirk Hoogendoorn-Moens en Kay den Teuling maakten van festival Down The Rabbit Hole in Beuningen.
 

Fotocredit: Musicrowgirl.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie