Incubate Festival: Veel spannender wordt het niet in Nederland

★★★De bezwerende formatie GOAT is ongetwijfeld het hoogtepunt van de zaterdag van het Incubate Festival in Tilburg. Opzwepende en sensuele ritmes vormen de basis voor een anderhalf uur durend muzikaal orgasme. De gezichten van de zangeressen mogen dan onder (prachtige!) maskers verborgen zijn, hun lichaamshouding na de show verraadt genoeg: volledig uitgeput. Veel metalheads deinen lustig mee op de immer aanhoudende voodoo-beats.

Uiteenlopende genres
Juist hierin ligt de kracht van dit festival: zo ongeveer ieder muziekgenre is vertegenwoordigd. Waar je normaal lekker naar een festival gaat met je eigen soort mensen en je eigen soort muziek, nodigen de organisatoren van Incubate je uit om ook eens bij een ander genre te gaan kijken. Van free-jazz tot post-hardcore en van neoclassial tot sludge. Deze veelzijdigheid is een verademing in het huidige Nederlandse festivallandschap, waar de Kensingtons en de Chef Specials hoogtij vieren.

10-jarig bestaan
Het Incubate Festival, dat dit jaar haar 10de verjaardag viert, begon als kleinschalig showcasefestival ZXZW, genoemd naar het grote SXSW in Austin. Inmiddels is het Tilburgse festival uitgegroeid tot het grootste muziekfestival voor undergroundmuziek in Nederland. Dit jaar staan er maar liefst 291(!) bands in het programmaboekje. De organisatie heeft er naar gestreefd om in ieder genre de meest spannende namen te zetten. Met zo’n uitgebreide programmering zijn er helaas ook bands die door het ijs zakken. Falloch bijvoorbeeld: op plaat melodieuze metal, live een weinig verheffende golf van gitaren die iedere melodie doet verdrinken. Ook Sol Invictus, omschreven als folknoir, weet niet veel meer te brengen dan plichtmatig uitgevoerde folkliedjes op dof klinkende drums.

Bokkesprongen
Maar behalve de enkele missers is er vooral veel spannends te zien. Wat te denken van het broeierige TRAAMS, een onstuimig drietal met een heerlijk voortrazende bas. Of Marisa Nadler, een jonge Amerikaanse die in prachtig breekbare liedjes opzichtig flirt met duistere, spookachtige werelden. Erg bijzonder is ook het optreden van God Is An Astronaut, tot in de perfectie uitgevoerde postrock, gebracht met zoveel bezieling alsof het hun laatste optreden was. Vooral het nummer Fireflies and Empty Skies brengt het publiek in extase: de één beleeft dit met gesloten ogen, een ander met rare bokkesprongen. Het gemêleerde publiek bij ieder optreden bewijst dat de filosofie van de organisatie goed uitpakt: bezoek eens een optreden waar je normaal niet snel heen zou gaan en je krijgt er een bijzondere ervaring voor terug.

Bezocht: Incubate Festival
Te zien: Angel Olsen, God Is An Astronaut, Current93, 65daysofstatic, Wovenhand
Datum: 15 september tot en met 21 september 2014
Meer info vind je op: www.incubate.org

Filmpje Incubate Festival 2014:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie