Waarom Fink opnieuw betovert met Hard Believer

★★★★★ – Singer-songwriter Fink heeft een nieuw album uitgebracht: Hard Believer. De rustige nummers maken het een vredige en aangename plaat. Om de ogen bij te sluiten en zachtjes bij weg te doezelen. Voor iedereen die van dromerige ‘zondagochtendmuziek’ houdt, is het album zeker een aanrader.

Festivalmuziek
Fink is de artiestennaam van de Engelsman Fin Greenall. Hij heeft een brede muzikale achtergrond en met Hard Believer heeft hij weer een sterke klanken de wereld in geholpen. Eerder was hij actief als dj, maar in 2006 besloot hij het roer om te gooien. Daar mogen we blij mee zijn! Finks fijne deuntjes zijn een grootse toevoeging aan de muziekwereld. Inmiddels is Fink een gewaardeerde singer-songwriter, die op veel festivals te vinden is. Zo heeft hij eens opgetreden op Lowlands en staat hij deze zomer onder andere op Sziget. Wist je dat Fink ook graag samenwerkt met andere artiesten? Daar kun je hier (klikbaar) meer over lezen.

Warmte en fijnheid
Wanneer je alle nummers van Hard Believer snel achter elkaar aanklikt, lijken de nummers behoorlijk veel op elkaar. Fink heeft dan ook duidelijk één genre voor ogen waarin hij muziek produceert: zachte, toegankelijke gitaarmuziek. Dit klinkt als een stereotype omschrijving van de gemiddelde singer-songwriter. Wat Fink dan bijzonder maakt? Zijn fijne, warme stemgeluid. Het zou zelfs zwoel genoemd kunnen worden. Zang is heel belangrijk bij dit soort muziek, aangezien de instrumenten niet de hoofdtoon voeren. De begeleiding van het album bestaat voornamelijk uit akoestische gitaar en piano; luide drums of elektronische gitaargeluiden worden achterwege gelaten.

Rustig van begin tot eind
Het enige nummer waarbij wat toename aan geluidsvolume voortkomt, is Green and the Blue. Tegen het einde van het lied is wat meer hard gitaargeluid hoorbaar. Gelukkig niet teveel, want dat zou dan ook totaal niet bij Hard Believer passen. Naast deze interlude zijn de nummers van begin tot eind op hetzelfde vrij lage geluidsniveau. Dat begint bij het eerste nummer Hard Believer en eindigt bij de afsluiter Keep Falling. Precies zoals de luisteraars gewend zijn van Fink, die altijd dit soort dromerige albums produceert. Greenall heeft een indringende plaat neergezet, waarbij zijn stemgeluid het belangrijkst is. Ook de tokkelachtige manier van gitaar spelen is bij meerdere nummers terug te horen. Dat hij maar weer op veel festivalochtenden de bezoekers langzaamaan wakker mag maken met zijn betoverende muziek.

Geluisterd naar: Hard Believer
Artiest: Fink
Verkrijgbaar vanaf: 11 juli 2014
Platenlabel: Ninja Tune
Meer info vind je op: www.finkworld.co.uk
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Waarom Fink opnieuw betovert met Hard Believer

Geef een reactie