Bennett en Gaga zijn een onwaarschijnlijk duo op Cheek to cheek

★★★★ – Een nieuw album van Lady Gaga. Dat is natuurlijk sowieso al groot nieuws, zeker in de pophoek van de muziekwereld. Wanneer blijkt dat het een jazzalbum is, opgenomen met grootheid Tony Bennett, dan let ineens heel de wereld op. Hun duetalbum Cheek to Cheek is een klassieke vocal-jazz plaat, die Lady Gaga’s fanbase behoorlijk in de war zal maken.

Vingeroefening
De vraag die iedereen natuurlijk stelt bij een puur vocaal jazz-album, in combinatie met de namen op de hoes is: ‘Lady Gaga? Jazz?’ Het is echter niet de eerste keer dat de flamboyante pop-dame zich waagt aan een uitstapje in de jazz-muziek. Het in 2011 uitgebrachte album Duets, waar Tony Bennett met een variëteit aan artiesten een greep uit de jazz-standards ten gehore bracht, bevatte ook al een duet met Lady Gaga. Bennett en Gaga zongen The Lady Is A Tramp en trokken onmiddellijk de aandacht van zowel Gaga- als Bennett-fans. Cheek to Cheek is in zekere zin een logische voortzetting van dat ene nummer.

Eikenhouten vaten en fluwelen melodieën
Cheek to Cheek is zeer geslaagd. Dat Tony Bennett (89) nog steeds de op eikenhouten vaten gerijpte stem, heeft als vele jaren geleden, zal voor niemand een verrassing zijn. Zijn intonatie is kwiek en zijn haast naïeve manier van zingen is al tientallen jaren een succesformule. Tony, voor intimi, zingt alsof hij de tekst echt meent. Nee, niet alsof. Hij meent de tekst écht. Juist daarom is de chemie met Lady Gaga zo belangrijk, en gelukkig aanwezig. Samen zingen ze stukken die goed passen bij hun leeftijdsverschil, zoals Don’t Wait Too Long, I Won’t Dance en natuurlijk Cheek to Cheek.

Gaga de jazz-koningin?
De vocale kwaliteiten van Lady Gaga zijn natuurlijk het gesprek van de dag. ‘Kan Gaga wel jazz zingen?’ was de vraag, zelfs na het album Duets. Waar haar geluid toen nog schel was, maar wel met goede intonatie en timing, lijkt Lady Gaga nu een volwaardige jazz-zangeres te zijn geworden. Zeker op Evrytime We Say Goodbye, een nummer dat meermaals fantastisch is vertolkt, maar wellicht nooit zo mooi als door Ella Fitzgerald. Dit nummer zingt Gaga met een finesse, soepelheid en virtuositeit die haast doet denken aan de klanken van de First Lady Of Song. Op andere, meer uptempo nummers is haar uitstekende techniek goed te horen.

Een klassieker
Bennett en Gaga’s techniek analyseren zou echter het album in haar volledigheid teniet doen. Lady Gaga toont zich met Cheek to Cheek niet alleen een uitmuntende zangeres met nog heel veel potentie in dit genre, maar ook als een integer mens die de al decennia oude liedjes met veel liefde voor de muziek kan en wil vertolken. In Brussel, bij het eerste optreden naar aanleiding van dit album stonden de jonge Lady Gaga-fans vertwijfeld te kijken. Ze herkenden hun idool bijna niet meer. De albumcover toont een natuurlijke Gaga, zonder pruiken of vleesjurken, klaar om de jazz-materie in haar puurst over te brengen. Tony leidt haar, zoals alleen hij dat kan, met faveure door de stof heen, samen zorgend voor een nu al historische plaat.

Geluisterd naar: Cheek to Cheek
Artiest: Tony Bennett & Lady Gaga
Verkrijgbaar vanaf: 19 september 2014
Platenlabel: Streamline – Interscope – Columbia
Fotocredits: Steven Klein en Lady Gaga Media
Meer info vind je op: www.cheek2cheek.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie