Na veertien jaar is er een nieuwe D’Angelo – Black Messiah

★★★★ – De gehele muziekwereld had de hoop allang opgegeven. Er zou nooit meer een nieuw album van R&B en neo-soul muzikant D’Angelo komen. En toen ineens, op een ogenschijnlijk doodgewone maandagochtend, was het dan toch zover. Na veertien jaar wachten was daar D’Angelo’s nieuwe plaat, getiteld Black Messiah. De wereld staat op haar kop. 

Godfather of neo-soul
D’Angelo, geboren Michael Eugene Archer, bracht in 1995 de plaat Brown Sugar uit. In eerste instantie geen succes, maar uiteindelijk toch een megahit, begin 1996. Het was de grote doorbraak voor het zogenaamde neo-soul genre, waartoe ook artiesten als Erykah Badu, Maxwell en Lauryn Hill behoorden. Na een droogte van vier jaar kwam in 2000 het vervolgalbum Voodoo uit. Critici vonden het een ‘meesterwerk’ en het album debuteerde op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. De combinatie van hip-hop, soul, gospel en R&B maakten het album uniek in zijn soort en D’Angelo werd een god.

Radiostilte
En toen was het stil. D’Angelo leek te zijn verdwenen uit de muziekwereld. Er kwam in 2008 nog een verzamelalbum uit en zo nu en dan verscheen zijn naam ineens op de track listing van albums van bevriende artiesten. Nieuw materiaal en live-optredens bleven echter uit. Volgens geruchten op internet zou D’Angelo een nieuw album gaan uitbrengen, geproduceerd samen met Prince, met gastmuzikanten als Mark Ronson en Raphael Saadiq. Van D’Angelo zelf werd echter niks vernomen. In 2012 besloot hij te gaan touren door Europa, met Paradiso in Amsterdam als eerste stop. Met kaarten die binnen een dag uitverkocht waren, was D’Angelo ineens weer terug op de kaart. Zijn Europese tour bracht hem door alle hoofdsteden en hij speelde naast veel oud werk ook nummers die nog nooit iemand had gehoord. Zou het dan toch?

Na al die jaren…
Daar is hij dan, op een zo goed als willekeurige maandagochtend. D’Angelo’s nieuwe: Black Messiah. De muziekwereld explodeert. Allerlei muzikanten posten filmpjes waar ze aandachtig naar het album luisteren en John Mayer tweet ‘Thank you, D’Angelo’. Het album bevat volledig nieuw werk en draagt D’Angelo & The Vanguard als artiestennamen. The Vanguard is D’Angelo’s nieuwe band, met daarin onder meer drummer Questlove (van The Roots) en Pino Palladino (een beroemde sessiebassist). Het album bevat veel van D’Angelo’s kenmerkende slow-jams, waarbij het lijkt alsof het nummer in alle toevalligheid tot stand is gekomen. Hij maakt ook ruimte voor wat opzwepender muziek, zoals Back To The Future en Another Life. Uiteraard is het zoeken naar nieuwe radiohits, maar deze springen er niet direct uit. Melodische nummers als Really Love en Betray My Heart zijn het meest geschikt om uit te groeien tot successen. Een aantal nummers als The Charade en Prayer hebben een behoorlijk mespuntje Prince. Wellicht heeft deze grote kleine man dan toch een dikke vinger in de pap gehad bij het produceren van dit album.

Een toch al historisch album
Eigenlijk is het onmogelijk om geheel objectief naar Black Messiah te kijken. Na veertien jaar een nieuw album van D’Angelo, een man die langzaamaan mythische vormen heeft aangenomen, is natuurlijk al iets om enthousiast over te worden. Zelfs na negentien jaar na Brown Sugar is er nog niemand die het voor elkaar heeft gekregen D’Angelo’s stijl ook maar te imiteren. De gelaagdheid van zijn vocalen, de gevoelsmatig net iets te trage bas, de strakke drums en de enorme lading smooth in dit album zijn niet te evenaren. Is het mogelijk om een album af te leveren dat voldoet aan verwachtingen die na veertien jaar extreem hooggespannen zijn? Natuurlijk niet. Wat wel mogelijk is, is het maken van een album dat naast de historische relevantie, gewoon echt lekker is om naar te luisteren, met een strakke productie en memorabele nummers. Dat is D’Angelo wéér gelukt.

Geluisterd naar: Black Messiah
Artiest: D’Angelo & The Vanguard
Verkrijgbaar vanaf: 15 december 2014
Platenlabel: RCA
Fotocredit: blackmessiah.co, Mark Metcalfe/Getty Images
Meer info vind je op: www.d-angelo.com
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie