Fall Out Boys zesde creatieve meesterwerk

★★★★American Beauty/American Psycho is alweer het zesde studioalbum van Fall Out Boy. Door het vele gebruik van extra instrumenten en technieken neemt Fall Out Boy een nieuwe afslag op de weg van de alternatieve rockmuziek. De bandleden laten zien dat ze van alle markten thuis zijn en elke keer weer voor een verrassing zorgen.

De nieuwe Fall Out Boy
American Beauty/American Psycho debuteerde als nr. 1 in de Amerikaanse Billboard 200 en is hiermee het derde nr. 1 album van Fall Out Boy, bestaand uit Patrick Stump, Pete Wentz, Joe Trohman en Andy Hurley. Het is het tweede album na de meer dan drie jaar durende break, na Save Rock and Roll en lijkt qua stijl ook meer hierop dan op hun oudere albums. Het idee van een klassieke rockband raakt meer op de achtergrond en er wordt steeds meer gespeeld met nieuwe technieken. Dit gaat echter niet ten koste van de kwaliteit van het album. Het album bevat ook een paar nummers die minder geproduceerd zijn, zoals Novocaine en Jet Pack Blues. Deze nummers klinken het meest als oude Fall Out Boy nummers.

Variatie of verveling?
American Beauty/American Psycho heeft voor iedereen wel wat. Het album bevat wat rustigere nummers, zoals Jet Pack Blues en The Kids Aren’t Alright, en meer up temponummers, zoals Uma Thurman en Fourth Of July. De teksten en melodieën van sommige nummers hebben echter de neiging zich te herhalen en hierdoor snel te gaan vervelen. Er zit te weinig variatie in en na een bepaalde tijd heb je er wel genoeg van. Een voorbeeld hiervan is Centuries waar je het grootste deel van het liedje alleen maar ‘Remember me for centuries’ hoort. Hier staat wel tegenover dat de teksten van de meeste nummers op het album erg goed zijn en zeker analysewaardig.

Op weg naar de top
Ook als je meer houdt van oudere Fall Out Boy albums zoals Infinity On High heeft American Beauty/American Psycho waarschijnlijk wel een nummer dat je aanspreekt. Fall Out Boy heeft veel geëxperimenteerd met dit album en dat heeft zeker goed uitgepakt. Al met al is American Beauty/American Psycho misschien wel het creatiefste album van Fall Out Boy tot nu toe. In het nummer Centuries zingt Stump ‘I can’t stop until the whole world knows my name’. Als Fall Out Boy zo doorgaat zal het niet meer lang duren totdat inderdaad de hele wereld hun naam kent.

Reporter en eindredacteur Joke geeft les op Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. Haar vierde klas ging aan de slag met het schrijven van een recensie. Daarom zette Joke samen met Deadline een wedstrijd op: Deadline in de klas. De beste recensies verschijnen online! Vandaag verwelkomen we Iza Bosch als reporter. Zij is één van de winnaars van Deadline in de klas.

Geluisterd naar: American Beauty/American Psycho
Artiest: Fall Out Boy
Verkrijgbaar vanaf: 17 januari 2015
Platenlabel: Island Records
Fotocredit: falloutboy.com, Chris Stanford
Meer info vind je op: www.falloutboy.com
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie