Museumprijs: Het Fries Museum is ook leuk voor de niet-Fries

★★★★★– Op 16 april wordt het Gouden Kalf onder de Nederlandse lokale musea uitgereikt: de Museumprijs! Deadline gaat alvast langs bij de drie genomineerden (Het Fries Museum, Amsterdam Museum en Zeeuws Museum)  om ze te keuren. Het Fries Museum in Leeuwarden is als eerste aan de beurt. Hoe brengt het eigenzinnige Friese volk haar cultuur aan de rest van Nederland? Behoorlijk goed.

Twee in een
Na meer dan vijf jaar verbouwen mocht Leeuwarden een half jaar geleden dit fonkelnieuwe museum verwelkomen. Een modern en degelijk open gebouw dat naast het Fries museum, ook nog het Fries verzetsmuseum bevat. Dit tweede museum is er knap en subtiel in verwerkt tot een halve etage die vloeiend in de andere expositiezalen van het Fries museum doorloopt. Lijkt het gebouw van buiten een groot kolos, is het vanbinnen strak, voelt klein aan en voornamelijk ruim, met prachtig uitzicht over de stad. Klein minpuntje: bezoekers moeten wel even zoeken naar de juiste ingang van de zalen.

Kameleon en koninklijke familie
In het Fries museum is van alles door elkaar te zien: van prehistorie tot hedendaagse kunst. en Bijzonder: dit is naast elkaar in een vitrine getoond. En natuurlijk zijn alle getoonde objecten allemaal van Friese makelij. Het Fries Museum is eigenlijk vergelijkbaar met het Rijksmuseum, maar dan op lokaal niveau. Werkelijk alle hoogtepunten van de Friese cultuur zijn te zien, van de Kameleon tot de voorouders van Willem van Oranje- alleen de Elfstedentocht ontbreekt. Door deze afwisseling en interessante samenvoegingen van objecten blijft het intrigerend om door de expositiezalen door te lopen. Dat elke ruimte een ander likje verf heeft en totaal anders is ingericht helpt ook mee.

Eigenheid

En wat natuurlijk niet mag ontbreken is de eigen Friese taal. Veel in het Fries vertelde volksverhalen zijn te beluisteren en natuurlijk is er overal een vertaling van. Dit is wat het museum extra charme geeft: het gaat echt over de Friesland, maar toch toegankelijk gemaakt voor de rest Nederland. De beamers en touch screens geven ook nog eens een extra dimensie aan de beleving van de tentoonstelling.. Dit moderne en verrassend brede museum is een aanrader voor iedereen. Fries of niet.

Maar hoe staat het met de andere twee genomineerden? Lees binnenkort de recensie van het Amsterdams Museum!

Bezocht: Fries Museum
Kunstenaar: verscheidenen
Locatie: Fries museum. Leeuwarden
Fotocredit: Gerard van Beek, Fries museum
Meer info vind je op: www.friesmuseum.nl

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie