Museumprijs: Amsterdam Museum is fascinerend eigenzinnig

★★★ – Op 16 april wordt het Gouden Kalf onder de Nederlandse lokale musea uitgereikt: de Museumprijs! Deadline gaat alvast langs bij de drie genomineerden (Het Fries Museum, Amsterdam Museum en Zeeuws Museum) om ze te keuren. De vorige keer behandelde we Het Fries Museum. Deze keer is Amsterdam Museum aan de beurt…

Moderne schutterstukken
Het Amsterdam Museum is totaal anders dan Het Fries Museum. Zo trekt dit museum voornamelijk toeristen in plaats van locals. Dit oude gebouw is met zijn mooie binnenhofjes zeker een uitstapje waard. Zo is er een gratis schuttersgalerij met moderne en oude portretten van groepen belangrijke personen, én met een groot beeld van Goliath. Kortom,  er staat altijd wel iemand een selfie te maken. Erg leuk bedacht!

DNA van Amsterdam
Amsterdam Museum is een groot en breed georiënteerd museum dat gemaakt is voor Amsterdammers en toeristen. Zo is het museum opgedeeld in drie stukken: vaste collectie, tijdelijke exposities en Amsterdam DNA. De jury van de Museumprijs kijkt vooral naar het laatste gedeelte. Het hoofdcriterium van de prijs is namelijk dat het winnende museum de cultuur van zijn eigen stad of streek voor zoveel mogelijk mensen aanspreekt. Amsterdam DNA doet dit met moderne en experimentele opstellingen. Het is met al deze originaliteit dan ook de minst traditioneel ingerichte ruimte van het museum.

Prutsen met techniek
Door middel van bijna doorzichtige plasmaschermen met heel erg mooie animatiefilmpjes worden verschillende onderdelen van de Amsterdamse geschiedenis helder uitgelegd. Deze filmpjes starten als je de QR-code in je boekje tegen de scanner aandrukt. Maar zoals dat gaat met veel techniek, levert dit af en toe problemen op. Vooral voor de bezoekers op leeftijd. Verwacht geen lappen tekst, maar plaatjes, veel filmpjes en schilderijen. Het Amsterdam Museum is een fijn kijkmuseum dat veel nadruk legt op de streek, maar naast Amsterdam DNA niet heel bijzonder.

Binnenkort vind je op Deadline een verslag van het Zeeuws Museum. Check hier onze recensie van Het Fries Museum!

Bezocht: Amsterdam Museum
Kunstenaar: verscheidenen
Locatie: Amsterdam Museum, Amsterdam
Fotocredit: Amsterdam Museum
Meer info vind je op: www.amsterdammuseum.nl

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie