MU smeedt plan voor een omgekeerde wereld

Op één hoog, naast de Eindhovense Bibliotheek en de Design Academy, zit de expositieruimte van MU. Je kunt hier terecht voor mooie staaltjes hedendaagse kunst, vormgeving, architectuur en nieuwe media. Er valt niet alleen veel te kijken; bij MU kun je regelmatig de creatieve handen uit de mouwen steken.

Bodybuildende oma’s
Bij binnenkomst bevind je je direct tussen de projecties, tv-schermen en foto’s van de tentoonstelling Paradise Pleix. De sfeer is rustig, beelden verspringen van kleur, filmpjes draaien in een eindeloze loop. Er worden veel computergemaakte of -gemanipuleerde beelden getoond. Bij de kunstwerken staat geen extra informatie, waardoor je je niet verplicht hoeft te voelen om te lezen waar het over gaat. Dat is prettig, al vraag je je soms wel af wat een bepaald kunstwerk precies betekent…

Kunstenaarsinstrumenten
Vanaf februari is in MU een expositie over een Japanse datakunstenaar te zien. Computerkunst, die ook deels getoond wordt in Paradise Pleix, staat hierin centraal. Daarnaast staat een expositie over kunstenaarsinstrumenten in het vooruitzicht, waaraan een workshop gekoppeld wordt. Kinderen en jongeren kunnen hierbij zelf muziekinstrumenten maken van alledaagse voorwerpen. Dit is één van de educatieve projecten van MU waarbij jongeren zelf aan de slag gaan met kunst.

Omgekeerde universiteit
Vivian van Gaal is als hoofd educatie verantwoordelijk voor het educatieve programma en smeedt allerlei plannen voor het komende jaar. Ze is onder meer bezig met het idee van een ‘omgekeerde universiteit’. Van Gaal kan dit haarfijn uitleggen: “Ouderen leren van jongeren, of leraren van leerlingen, over bijvoorbeeld computerkunst. Reversed mentoring heet dat.” Onder de noemer FlipLab gaat MU dit idee vormgeven met behulp van maatschappelijke stagiairs en uiteindelijk ontwikkelen tot een programma waaraan iedereen kan deelnemen.

Nieuwe locatie
In het voorjaar opent MU ook nog een nieuwe locatie in het hippe stadsdeel Strijp-S in Eindhoven. Ondere andere om projecten met jonge talenten te gaan doen. Houd ze dus in de gaten!

Beeld: Monique van de Wijdeven

Bezocht: MU, Eindhoven. Paradise Pleix is nog te zien t/m 20 januari, de nieuwe tentoonstelling rondom computerkunst opent in februari. Vanaf 22 maart is de expositie Sounds like art te zien, over kunstenaarsinstrumenten.
Meer info: www.mu.nl

Dit artikel kwam tot stand als bijdrage aan kunsttijdschrift HUH? van Museum De Pont te Tilburg. Deadline.nl vult hierin in samenwerking met Kunstbalie een spread met kunsttips in Noord-Brabant en bezocht ook het Textielmuseum in Tilburg, MOTI in Breda en het nieuwe SM´s in Den Bosch. Het tijdschrift wordt gepubliceerd in maart 2013.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie