Mogwai play Atomic laat een onuitwisbare indruk achter

★★★★ – Jammer dat het niet vaker gebeurt, een film waarbij de soundtrack live gespeeld wordt. Mogwai play Atomic laat goed zien hoe beeld en muziek samen kunnen vallen. De Britse regisseur Mark Cousins – bekend van The Story of Film: an Odyssey – wist de Schotse band Mogwai te strikken om een soundtrack bij de film te schrijven. Een uitstekende keuze. De documentaire Atomic toont de impact van atoomenergie. Cousins laat overtuigend zien dat atoomenergie niet alleen allesvernietigend is, maar ook een prachtig hulpmiddel kan zijn.

Live soundtrack
Onder het filmdoek zit de band zelf. Vier bandleden en een extra gitarist spelen de soundtrack live mee. Mogwai play Atomic is georganiseerd in het kader van het Holland Festival, dat jaarlijks in juni een breed scala aan kunst en cultuur programmeert in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Op zichzelf staand zijn de nummers die de Schotse postrockers maakten niet revolutionair, maar de combinatie met de beelden is aangrijpend. De rollende drums bij de protestmarsen tegen kernwapens, de aanzwellende gitaren in de maanden voorafgaand aan Hiroshima en Nagasaki, het apocalyptische pianospel bij de nasleep van Tsjernobyl. Het is een sublieme samenwerking die diepe indruk achterlaat.

Oordoppen zijn wel handig
Onder muziekliefhebbers is het algemeen bekend; je hebt concerten en je hebt Mogwai. Bij veel optredens kunnen oordoppen een prettige bescherming bieden; bij de alles verzwelgende geluidsmuur van Mogwai zijn ze een absolute vereiste. Vreemd genoeg heeft maar een handjevol bezoekers deze voorzorgsmaatregelen getroffen. Gezien het type bezoeker van Mogwai play Atomic is dat ook niet verwonderlijk; de grachtengordel lijkt wel uitgelopen en maakt zich keurig gekleed op voor een gezellig avondje film. Ook al speelt Mogwai niet op volle oorlogssterkte, grijpen velen al snel naar hun oorschelpen. Zakdoekjes worden tevoorschijn gehaald om nog gauw een noodoplossing te fabriceren. Maar Mogwai is onverbiddelijk.

Kwade geest
Regisseur Cousins heeft met Atomic geen pamflet tegen atoomenergie willen maken, maar een film die ook ingaat op de positieve toepassingen ervan, zoals straling bij de diagnose van ziekten. Beelden van ontredderde en bebloede peuters tussen de puinhopen in Hiroshima spreken echter voor zich. Bovendien is Mogwai Chinees voor ‘kwade geest’; een kernachtige samenvatting van wat atoomenergie vooral is. De ontstemde reacties na afloop over de geluidssterkte doen vermoeden dat de voorstelling ook letterlijk een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Mogwai zelf zit in het donker en is nauwelijks te zien. Dat is deze band ten voeten uit: spelen in het donker, ten dienste van iets groters.

Leuk weetje: Deadline schreef al eerder over Mogwai. Reporter Ykwinno was niet erg gecharmeerd van Mogwais cd uit 2011. Hij eindigde zijn recensie dan ook met: “Veel liever zien we echter nog dat de artiesten ophouden met dat puberale gedoe en fijne geluiden gaan maken – daar wordt de wereld een stuk mooier van.” Benieuwd waarom hij dit vond? Hier lees je meer.

Bezocht: Mogwai play Atomic
Artiest: Mogwai
Datum: 11 juni 2016
Locatie: Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Meer info vind je op: www.hollandfestival.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Mogwai play Atomic laat een onuitwisbare indruk achter

Geef een reactie