Mode, de Musical is zeker geen doorsnee… Expo!

★ – Tentoonstellingen saai? Het Centraal Museum in Utrecht heeft bekende mode-illustrator Piet Paris gestrikt om een tentoonstelling te maken met de modecollectie. Hij besloot vreemd genoeg om de tentoonstelling in een musicaljasje te steken: Mode, de Musical. Met in de hoofdrol ontwerpen van o.a. Iris van Herpen en Viktor & Rolf.

Smaak kiezen
Eenmaal binnen bij Mode, de Musical maakt de bezoeker kennis met zusjes Chantal en Simone, de hoofdpersonen van het verhaal. Zij staan ieder voor een verschillende smaak, wat zorgt voor een tegenstelling. Chantal staat voor barok: decoratief en kleurrijk. Simone houdt meer van modern, geometrisch en minimalistisch. Het zet de kijker direct voor een dilemma: voor welke smaak kies jij?

Geen échte musical
Bij de titel Mode, de Musical weet je niet goed wat je te wachten staat. Een tentoonstelling of een musical? Onder het thema musical stelt iedere zaal een scène voor, waarin de bezoeker Chantal en Simone met hun eigen smaken weer tegenkomt. Zo is er een backstage, een rode loper en natuurlijk de voorstelling. Hoewel men de zusjes qua stijl overal tegenkomt, hebben ze geen tekst of zangpartijen. De hoofdteksten gaan in op onderwerpen als materiaalkeuze. Gaat de ontwerper voor draagbaar of staat het idee voorop? Het schudt het publiek even wakker: dit is geen échte musical, maar een tentoonstelling in een museum. Helaas zijn de teksten verwarrend en lijkt het soms alsof de bezoeker het hele designer-ABC uit het hoofd moet kennen.

Mode in context
Ondanks de verwarrende hoofdteksten is de opstelling erg bijzonder. Iedere paspop is door Paris voorzien van een getekend gezicht en speelt zo een rol in de musical. Daarnaast wordt de mode in een tijdscontext geplaatst door het gebruik van stukken uit andere collecties van het Centraal Museum. Schilderijen, illustraties, meubels, een koekoeksklok: perfecte attributen om de sfeer nog eens extra aan te zetten. Mode, de Musical is een aanrader vanwege de unieke benaderingswijze van de collectiestukken, zeker voor de modeliefhebber!

Bezocht: Mode, de Musical. Piet Paris kiest uit de collectie.
Te zien: 7 juni t/m 30 november 2014
Locatie: Centraal Museum, Utrecht
Meer info vind je op: www.centraalmuseum.nl/bezoeken/tentoonstellingen/mode-de-musical-piet-paris-kiest

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie