Martin Scorsese – The Exhibition: leuk voor kenners én leken

★★★ Mean Streets, Goodfellas, Gangs of New York, Shutter Island en The Wolf of Wall Street. Je hebt vast wel eens één of meerdere van deze dijken van films gezien, en ze komen allemaal van dezelfde hand: regisseur Martin Scorsese. De Amerikaans-Italiaanse regisseur wist vele Oscars, BAFTA Awards en Golden Globes binnen te harken voor zijn werk, en hij wordt gezien als een van de beste regisseurs van deze tijd. Niet voor niets dat hij een plekje voor een tentoonstelling in het EYE Filmmuseum kreeg. Wij namen een kijkje!

Wie is Martin?

De tentoonstelling brengt goed in beeld wie Scorsese is en uit welk klimaat hij komt. Hij groeide op in de Italiaanse wijk van New York in een grote familie, waar hij zich voor onderwerpen van zijn films liet inspireren door de katholieke kerk en straatbendes. Eigenlijk zijn de films die Scorsese maakte een weerspiegeling van het milieu waarin hij opgroeide. De tentoonstelling legt dit verband mooi weer, door een stukje geschiedenis van Scorsese te vertellen en een filmfragment ernaast te laten zien.

Zijn werkwijze

In de expositie zijn veel (klad)tekeningen gemaakt door Scorsese te zien. Interessant om te zien is hoe Scorsese sommige scenes uittekent. Hij krabbelt soms scene voor scene uit hoe hij het wil hebben. Je krijgt shot voor shot zijn hersenspinsels mee als je de kladtekeningen bekijkt, en krijgt zo een uniek kijkje in hoe Scorsese te werk gaat. Daarnaast zijn er veel rekwisieten uit zijn films te bewonderen, net zoals een van de eerste tv’s waardoor Scorsese zijn liefde voor film ontwikkelde.

A little too much

Wat minder was ,was de lading aan scripts en brieven die in de tentoonstelling aan bod komen. Er zijn er heel veel, die je zelfs als je tijd te veel hebt niet allemaal gaat of wil lezen. Daarnaast was de expositie sowieso vrij vol, en je aandacht was niet overal evengoed vast te houden. Het is een waar doolhof aan Scorsese-erfgoed maar desondanks is de tentoonstelling interessant, zelfs als je maar één of twee films van Scorsese hebt gezien en geen echte fan bent. Scorsese heeft zijn plek aan de top meerdere malen weten te bevestigen, en deze tentoonstelling is een mooie verzameling van al zijn meesterwerken.

Bezocht: Martin Scorsese – The Exhibition
Nog te zien tot en met 3 september 2017
Locatie: EYE, Amsterdam
Meer info vind je hier

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie