M. is zwak laatste deel van Morten-trilogie

★★ –  Na Morten en Mo is M. het laatste boek in de Morten-trilogie van Anna Levander. Waar spanning in de eerste twee delen de boventoon voerde, is die bij M. ver te zoeken.Levander lijkt zich te verliezen in haar eigen fantasie.

Goed van start
Het boek M. begint spannend, vanuit het perspectief van Morten, die weer bij zinnen komt nadat hij zijn spindoctor Marijn bijna heeft gewurgd. Hoewel premier Morten er alles aan doet om aan de macht te blijven, moet hij toezien hoe zijn macht lijkt te verkruimelen. De mensen die hij heeft beschadigd om aan de top te blijven, zinnen op wraak.

Fantasie op hol
Na een paar hoofdstukken lijkt de fantasie van schrijfsters Annet de Jong en Dominique van der Heyde (Anna Levander) enigszins op hol te slaan. Alles wat Morten, zijn familie en collega’s op het Binnenhof meemaken, wordt gaandeweg  ongeloofwaardiger. Het boek staat vol met redelijk vage dagboekfragmenten van Mortens ex-vrouw Esther en dochter Philippine wil weer thuis wonen. Ineens weten alle vrouwen uit de trilogie zich dan te verenigen om wraak te nemen op Morten, die op dat moment nietsvermoedend aan het snorkelen is tijdens zijn vakantie.

Filmscript
De delen Morten en Mo lazen lekker snel weg. Bij M. is dit ook het geval, alleen wat té snel.Het derde en laatste boek blijft redelijk oppervlakkig. Waar dat bij de eerste delen weinig uitmaakte, omdat de lezer verwachtte naar een climax toe te lezen in het laatste deel, mist M. de diepgang en geloofwaardigheid die nodig is voor het laatste deel van een serie. Wat begon als de Nederlandse versie van Borgen zwakt in het laatste deel af naar een heel normaal boek met eenzelfde eind. Als filmscript zou M. het beter doen.

Gelezen: M.
Geschreven door: Anna Levander
Uitgegeven door: uitgeverij Q
Verschenen in: juni 2015
Meer info vind je op: www.singeluitgeverijen.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie