Lost & Found is een eerbetoon aan het nalatenschap van de Social Club


★★★★ – Toen in 1999 de documentaire Buena Vista Social Club verscheen – in navolging van het album met dezelfde titel – werden er spontaan nieuwe (en bejaarde) wereldsterren geboren. Met hun album Buena Vista Social Club drukten ze hun stempel op de gehele muziekgeschiedenis. Nu, achttien jaar na het vorige album en na de dood van vele leden van de Social Club, is er nu toch nog een nieuw album: Lost & Found.

Als op een jamsessie
De titel verklapt de inhoud van het album al een klein beetje. Op het album staan opnames die nooit officieel zijn uitgebracht, maar wel de ziel en het hart van de Cubaanse muziek laten horen. De selectie van nummers is divers, van stukken met de bekende sound, zoals Guajira en F en Macusa, tot muziek die je het gevoel geeft dat je in de Social Club zit en luistert naar muzikanten die doen wat ze zelf juist achten. Zo is er de twee minuten durende pianosolo van Ruben Gonzalez, Como Siento Yo, en zelfs een nummer van nog geen minuut getiteld Ruben Sings! waar de luisteraar getuige is van een vrolijk zingende Gonzalez.

Omara Portuondo
Cubaanse zangeres Omara Portuondo, die ook meezong op het oorspronkelijke album en later het prachtige solo-album Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo uitbracht, krijgt ook op Lost & Found wat tijd. Zeker bij het mooie Lágrimas Negras is het moeilijk jezelf niet aan een warme boulevard in Havana te wanen.

De Buena Vista-sound
Zo’n perfect geheel als het oorspronkelijke album van Buena Vista Social Club is Lost & Found niet geworden, en gelukkig maar. Waar het oorspronkelijke album op prachtige wijze de Cubaanse muziek tentoonstelde, is dit een kijkje achter de schermen. De absolute topmuzikanten die maar één beroemd album hebben mogen maken zijn hier op hun authentiekst. Het is een bitterzoet afscheid van al deze grootheden en een prachtig eerbetoon aan hun nalatenschap. Als er iets is wat op dit album bewaard is gebleven, is dat de Buena Vista-sound. Zet de muziek hard aan en bevind je tussen de zwetende muzikanten in de muziekclub, waar Manuel Mirabal op zijn trompet blaast en Ruben Gonzalez speciaal voor jou een klein moppie zingt.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie