Looking For America; Weer eens iets anders dan Trump

Alle ogen zijn gericht op de Verenigde Staten. Waar Trump eerst misschien nog het vertrouwen van een gedeelte van de bevolking had, ziet hij zijn populariteit nu steeds meer afnemen. De kritiek stapelt zich op, en ook de banden met andere landen verslechteren. Sommige Amerikanen zien de toekomst somber in, maar anderen zijn positiever. “Het wordt beter. Over drieënhalf jaar.” In de tentoonstelling Looking For America in Museum Hilversum zien we eindelijk weer een andere kant van het verhaal. Geen politieke schandalen, geen racistische of seksistische uitspraken en geen ‘nepnieuws’, maar echte Amerikanen in een echt land. Fotografen Robin de Puy, Mario Wezel en Bieke Depoorter zijn één voor één op zoek gegaan naar ‘hun’ Amerika en hebben dit vastgelegd in een indrukwekkende tentoonstelling.

Robin en haar Harley

Robin de Puy wordt gezien als één van de meest talentvolle Nederlandse fotografen van dit moment. Alle aandacht werd na een tijdje echter een beetje veel, dus gooide ze het roer volledig om. Ze vertrok naar de Verenigde Staten om daar rond te crossen op haar nieuwe beste vriend, een Harley Davidson. 12730 Kilometers stonden er op de teller aan het einde van haar reis. In ieder dorp ontmoette ze weer nieuwe gezichten met nieuwe verhalen, en vervolgens moest ze alles weer achterlaten. Zwaar, maar het resultaat liegt er niet om.

Vragen bij Bieke en Mario

Ook de Vlaamse Bieke Depoorter krijgt de Amerikanen van heel dichtbij te zien. Voor haar fotoreportage vroeg Bieke aan mensen of ze een nacht bij hen mocht blijven slapen. En ondertussen fotografeerde ze de slachtoffers in hun natuurlijke habitat, mensen in bed, op de bank en in de auto. Veel foto’s stralen een bepaalde eenzaamheid en verdriet uit, maar er zitten ook tevreden gezinnetjes op de bank bij.

Je vraagt je al snel af wat zich allemaal afspeelt in de levens van deze mensen, maar daar krijg je helaas geen antwoorden op. Waar bij Robin de Puy haar hele verhaal als een dagboek door de expositie loopt, mag je bij Bieke Depoorter alles zelf invullen. Dit geldt ook voor de foto’s van Mario Wezel. Hij ging op zoek naar het Amerika dat hij kende uit de bioscoop en van TV, maar hij vond iets heel anders. Naar eigen zeggen ging hij er naartoe met veel bewondering voor het land, maar kwam hij terug met een soort ongemakkelijk gevoel.

Het complete plaatje

Ook journaliste Eva Jinek deed nog een toevoeging aan de expositie. Vlak voor de verkiezingen reisde ook zij af naar de Verenigde Staten, om de inwoners te vragen naar hun visie op het land en verwachtingen voor de toekomst. Doordat je hier de mensen niet alleen in beeld ziet, maar ook echt hun meningen te horen krijgt, vormt de tentoonstelling uiteindelijk een mooi totaalbeeld.

De foto’s van de fotografen waren al eerder los van elkaar in musea te bewonderen, maar samen komen ze nog beter tot hun recht. Een echte reis naar de Verenigde Staten is voor de meesten dan misschien onbetaalbaar, maar als je échte Amerikanen wilt ontmoeten ben je bij Looking For America aan het juiste adres.

Bezocht: Looking For America
Te zien van 17 juni tot en met 20 augustus 2017
Kunstenaars: Robin de Puy, Bieke Depoorter, Mario Wezel en Eva Jinek
Locatie: Hilversum
Meer info vind je op: http://www.museumhilversum.nl/expo/looking-for-america/
Fotocredit: Fee Zandbergen

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Looking For America; Weer eens iets anders dan Trump

Geef een reactie