Lekker (kunst)werken in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch heeft een vaste collectie van keramiek, sieraden en design. Een jaar geleden sloot ze haar deuren aan de Magistratenlaan om te verhuizen naar een nieuwe plek: het toekomstige Museumkwartier in het centrum van Den Bosch. Over vier maanden vindt de opening plaats. Intussen wordt aan de binnenkant van het nieuwe gebouw nog volop getimmerd en ingericht.

Moderne technieken
Het nieuwe Stedelijk Museum (SM’s) vormt vanaf mei 2013 samen met het Noordbrabants Museum het Museumkwartier. Mooi om te zien hoe ze het oude gebouw van het Noordbrabants Museum verbinden aan de nieuwbouw van het SM’s. De buitenkant is opgeleverd, nu is de binnenkant aan de beurt! Ze geven alles vorm naar deze tijd en passen moderne technieken toe zoals informatievoorziening via digitale schermen. Ook de huisstijl van het SM’s wordt helemaal anders.

Lekker aan de slag
Madelon van der Avoort is educatiemedewerker bij het SM’s en vertelt enthousiast over de plannen. Een belangrijk onderdeel is het betrekken van jongeren en scholen bij het museum. “We willen dat kinderen en jongeren bij het woord ‘museum’ een fijn gevoel hebben. Als zij langskomen voor een workshop, kunnen ze lekker aan de slag met bijvoorbeeld een doe-opdracht bij een kunstwerk. Kunst is niet ingewikkeld, maar een mogelijkheid om een eigen talent te ontdekken.” Tijdens de rondleiding door het gebouw laat ze de educatieruimte zien. Deze is nu nog leeg, alleen de werkbank staat er al. Lekker (kunst)werken dus!

Indruk maken
Wat de eerste tentoonstelling wordt in de nieuwe vestiging, maakt Van der Avoort nog niet bekend. “We willen met de openingstentoonstelling natuurlijk graag indruk maken!” vertelt ze. Over vier maanden kunnen we het met eigen ogen bekijken…

 

Bezocht: het Stedelijk Museum (onder constructie), ‘s-Hertogenbosch.
Op 25 mei 2013 opent het nieuwe Stedelijk Museum haar deuren voor het publiek.
Meer info: www.sm-s.nl

Dit artikel kwam tot stand als bijdrage aan kunsttijdschrift HUH? van Museum De Pont te Tilburg. Deadline.nl vult hierin in samenwerking met Kunstbalie een spread met kunsttips in Noord-Brabant en bezocht ook het Textielmuseum in Tilburg, MOTI in Breda en het MU in Eindhoven. Het tijdschrift wordt gepubliceerd in maart 2013.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie