Lekker dramatisch zwijmelen met Sparks’ tranentrekker The choice

★★★★ – Nicholas Sparks kennen we natuurlijk van The notebook en andere succesnummers als Dear John en The lucky one. Fans van zijn werk weten dat hij altijd gaat voor een verfijnde combinatie van romantiek en dramatiek – een genre dat niet vies is van clichés. Voldoet The choice aan de hooggespannen verwachtingen, of blijft Sparks hangen in tenenkrommende clichés?

Sexy buurman
Een nieuwe Sparks is altijd een feestje voor romantisch aangelegde dames. Een happy end gegarandeerd, met veel hobbels onderweg die de traanbuisjes flink aan het werk zetten. Zo ook in The choice, in het Nederlands toepasselijk vertaald als De keuze. Zoals altijd volgt Sparks de basis van een romantisch drama: man ontmoet vrouw en er ontstaan gevoelens, maar iets houdt hen uit elkaar. Er is altijd wel een goede reden voor dat laatste. In dit geval heeft Gabby een serieuze relatie, al loopt die niet meer zo soepel. Dat haar buurman Travis begripvol, verfrissend en sexy is, helpt natuurlijk niet.

Kies voor sexy!
The choice is niet bepaald een geheimzinnige titel. Gabby en Travis groeien dichter naar elkaar toe, waardoor ze gedwongen wordt een keuze te maken tussen haar vertrouwde leven met haar vaste relatie, en een spannend avontuur met haar sexy buurman. Doordat Sparks je een kijkje in zowel het hoofd van Gabby als dat van Travis gunt, ben je al snel bevooroordeeld. Deze twee zijn voor elkaar gemaakt! Gabby moet weg bij die saaie vriend van haar, en snel een beetje! In het tweede deel van het boek blijkt de titel toch iets ingewikkelder te liggen. Hier is het namelijk niet Gabby, maar Travis die een moeilijk besluit moet nemen, dat allesbeslissend is voor hun toekomst. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Gabby’s leven ervan afhangt…

Tel de clichés
Zoals al voorspeld, heeft Sparks de neiging om veel clichés zijn romans in te slepen. Als je er eenmaal op gaat letten, vind je er eentje op vrijwel iedere pagina van The choice. Wat dacht je van: “op de een of andere manier boden die onvolkomenheden haar natuurlijke schoonheid een kwetsbaarheid die de meeste mannen boeiend zouden vinden.” Of nog erger: “Travis trok haar naar zich toe en voelde hoe haar lichaam perfect tegen het zijne paste.” Tot zover is het nog te doen, maar braakneigingen ontstaan spontaan bij het lezen van: “Hij had het gevoel dat hij aan het eind van een lange reis was gekomen en zich nu pas bewust werd van het feit dat Gabby al die tijd zijn eindbestemming was geweest.” Ach, clichés horen bij het genre. Als je in staat bent je hier niet te veel aan te storen, is The choice een heerlijke zwijmelroman. 5 februari kwam ook de film uit, dus 2016 belooft een heerlijk zwijmeljaar te worden.

Gelezen: The choice (vertaald als De keuze)
Geschreven door: Nicholas Sparks
Uitgegeven door: Boekerij
Verschenen op: 19 januari 2016 (filmeditie, oorspronkelijk 2007)
Meer info vind je op: Nicholas Sparks

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

2 gedachten over “Lekker dramatisch zwijmelen met Sparks’ tranentrekker The choice

Geef een reactie