Leer wat een echt avontuur is in ‘Ze Was 16’

-★★★★★-Het is oorlog. Je woont in het rustige Zeeland. Nou ja, rustig? De bommen vliegen je om de oren terwijl de Engelsen tegen de Duitsers vechten. Jijzelf zit in het verzet, tot over je oren verliefd op die ene knappe jongen. En je vader? Ja natuurlijk, die is vriendjes met de Duitsers. Marlies Allewijn laat in Ze was 16 zien hoe Janna als zestienjarige met dit alles omgaat.

Allebei 16

In Ze was 16 beleef je een tweevoudig avontuur. Je verdwijnt helemaal in het boek en als je erin begonnen bent kun je niet meer stoppen. In Ze was 16 lees je hoe Janna zich als zestienjarige door de oorlog heen vecht. Ook lees je mee met de ietwat verwende tiener Ize. Zij is ook 16, maar haar verhaallijn speelt zich zeventig jaar later af. Met Ize lees je mee met hoe zij over de oorlog denkt en zie je maar weer dat wij er niks van weten. Zoals hoe zwaar de mensen in de oorlog het hebben gehad, en hoe hard je daadwerkelijk moest vechten om te blijven leven.

Verwende nesten

Ze was 16 sleurt je helemaal mee naar de oorlog en is geweldig geschreven waardoor je heel goed kunt meeleven met de hoofdpersonen. Ook leer je veel over een belangrijk stukje geschiedenis waarvan je niet eens zou weten dat het bestond. Wist jij namelijk dat zeeland na de oorlog een stuk kleiner is geworden?Je ziet hierbij ook dat wij eigenlijk gewoon verwende nesten zijn tegenwoordig, met het grootste probleem dat je telefoon leeg is of dat het net uit is met je vriendje. In Ze was 16 leer je wat echte vriendschap is, hoe het is om nou te vechten voor je leven en dat je nooit mag opgeven als je echt iets wilt. Maar ook dat de meest dappere mensen zich soms laten gaan, en dat alleen omdat de werkelijkheid te erg is. “De kou is weg, het schudden stopt, de pijn is weg.”

Harde waarheid

Marlies Allewijn laat met dit verhaal zien dat iets wat saai lijkt, toch heel leuk kan zijn. Doordat er al zoveel boeken over de oorlog geschreven zijn, zoals: Haar naam was Sarah, De boekendief en De tweeling zou je niet denken dat dit boek iets speciaals zou hebben. Marlies Allewijn heeft dit bijzonder geschreven doordat het verhaal zich in Nederland zelf afspeelt en door de verhaallijn in twee verschillende tijden te plaatsen. Ook is het bijzonder doordat Marlies Allewijn Ze was 16 heeft geschreven in de vorm van twee tieners. Ze was 16 is geen doorsnee verhaal. Nee, in Ze was 16 leer je de harde waarheid over de oorlog en het leven van nu.

Gelezen: Ze was 16
Geschreven door: Marlies Allewijn
Uitgegeven door: Uitgeverij Kluitman
Verschenen: 15 maart 2016
Soort: Oorlogsroman
Fotocredit: studio Jan de Boer en Mascha de Vries
Meer info vindt je op: http://www.kluitman.nl/boeken/ze-was-16/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

2 gedachten over “Leer wat een echt avontuur is in ‘Ze Was 16’

Geef een reactie