LAAT JE HERSENEN KRAKEN MET DE OCHTENDGAVE

★★★★★ – Een boek dat in Nijmegen alleen al pakweg 1.400 keer verkocht wordt in de eerste drie weken… Dat kan alleen de langverwachte nieuwe roman van A. F. Th. Van der Heijden zijn. De Ochtendgave is dan ook niet zomaar een boek. Het is Van der Heijdens eerste historische roman, geschreven in opdracht van de gemeente Nijmegen. En ook niet onbelangrijk: het is steengoed.

Kerstgeld over?
Met de kerstdagen achter de rug hebben veel Nederlanders boekenbonnen liggen die schreeuwen om ingeruild te worden. Voor iedereen die houdt van driehoeksverhoudingen, intrigerende plottwisten, historische achtergronden en/of de stad Nijmegen, is De Ochtendgave een goede eerste aankoop in het nieuwe jaar. A. F. Th. van der Heijden was al enige tijd geleden begonnen aan het schrijven van deze roman, maar toen zijn zoon overleed, ging zijn aandacht naar het schrijven van zijn requiemroman Tonio. Gelukkig keerde de schrijver uiteindelijk terug naar zijn onvoltooide manuscript.

Zes jaar zoeken
Boeken van Van der Heijden doen het altijd goed bij het grote publiek. Lezers die bekend zijn met zijn werk, vinden De ochtendgave misschien verrassend. Nooit eerder schreef hij een historische roman. Aangezien hij het boek in opdracht van de gemeente Nijmegen schreef, spreekt het voor zich waar het verhaal zich afspeelt. Hier woont hoofdpersoon Caspar, die aan het begin van De Ochtendgave trouwt met de liefde van zijn leven, Sara. De omstandigheden zijn helaas niet ideaal: de troepen van de Zonnekoning Lodewijk XIV nemen de stad in tijdens Caspars huwelijksnacht. De volgende ochtend verdwijnt Sara spoorloos. Het grootste gedeelte van De Ochtendgave is dan ook het verrassende verslag van een zes jaar durende zoektocht naar Sara. Caspar weigert op te geven, hoe groot de beren op zijn weg ook zijn. Zo raakt hij verzeild in een vuil politiek spel, met de Vrede van Nijmegen als ultiem doel. Vrede is helaas niet gratis – welke prijs zal Casper hiervoor moeten betalen?

Krakende hersenpan
Van der Heijden heeft een rijke stijl met volzinnen, bergen bijvoeglijke naamwoorden en bijzondere beeldspraak. Doordat De Ochtendgave zich in de zeventiende eeuw afspeelt, is het taalgebruik vaak wat ouderwets. De passages over de politiek – en dat zijn er nogal wat – barsten van de omslachtige verwoordingen en plichtplegingen. Dit kan een roman lastig of zelfs onleesbaar maken, maar niet bij Van der Heijden. Deze schrijfstijl versterkt juist de realistische sfeer van een lang vervlogen eeuw. Van der Heijden neemt zijn lezers serieus; hij kauwt niets voor. Een plotwending wordt niet met tromgeroffel aangekondigd, maar tussen neus en lippen verteld. Hoewel je hersens soms kraken, is De Ochtendgave goed te volgen. Een prima besteding van je kerstgeld!

Gelezen: De Ochtendgave
Geschreven door: A. F. Th. van der Heijden
Uitgegeven door: De Bezige Bij
Verschenen op: 11 december 2015
Fotocredits: DWDD, Wiggemans.nl, Rosan Hollak
Meer info vind je op: http://www.debezigebij.nl/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie