La La La Human Steps is een prachtig geheel

★★★★ – Bij de tentoonstelling La La La Human Steps in het Boijmans van Beuningen (Rotterdam) staat de mens centraal. Allerlei aspecten van het mens-zijn komen voorbij, in al haar glorie en met alle ellendigheid die erbij hoort. Alle kunstwerken, eigendom van het museum zelf, komen uit alle uithoeken van de wereld. Een bij elkaar geraapt zooitje, zou je denken. Maar niets is minder waar! 

De mens als kunst
In het midden van de zaal ligt een groot, zwart vierkant waar een aantal lampen op schijnen. Aan beide kanten staan twee grote schermen; de één toont twee mannelijke dansers en de ander toont een muzikant. In het midden van de vloer liggen koptelefoons die mensen op zetten om te luisteren naar de verhalen die vertelt worden. Het is mooi om te zien dat in het midden van een tentoonstelling over de mens, mensen staan. Mensen die kijken naar kunst die over mensen gaat, terwijl het bijna lijkt alsof zijzelf onderdeel worden van de tentoonstelling.

Duistere sfeer
Alle kunstwerken in La La La Human Steps zijn dus gefocust op mensen. Denk dan vooral aan onderwerpen die betrekking hebben op emotie en het lichaam. De meeste kunstwerken hebben een wat duistere connotatie, de dood en eenzaamheid bijvoorbeeld. Daarnaast is de hele ruimte van de tentoonstelling heel donker. Je zou kunnen stellen dat mens zijn niet alleen aan duistere thematiek verbonden hoeft te worden; er zijn ook heel veel leuke aspecten aan verbonden. Die aspecten missen een beetje, maar het stoort niet. Sterker nog, door deze duistere rand worden de kunstwerken samen één geheel.

Diversiteit en eenheid
Het is overdreven om te zeggen dat de tentoonstelling een grote emotionele impact maakt, maar het is wel waanzinnig om te zien op hoeveel manieren kunstenaars nadenken over emoties en op hoeveel verschillende manieren deze zich dan uitten. De diversiteit is een sterk punt van La La La Human Steps, dus er is ook voor ieder wat wils. De samenstellers van de tentoonstelling hebben er op hun beurt weer goed voor gezorgd dat de expo een geheel is, zonder daarbij tekort te doen aan de visies van de kunstenaars. Wat een ding is duidelijk: de kunstenaars kijken ieder maar wát verschillend aan naar ons gekke mensenleven!

Bezocht: La La La Human Steps
Te bezoeken: tot en met 17 mei 2015
Kunstenaar: o.a. Cindy Sherman, Inez van Lamsweerde en Andro Wekua
Fotocredits: Museum Boijmans van Beuningen
Locatie: Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Meer informatie: http://www.boijmans.nl/

 

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie