La Grande Bellezza biedt terugblik op Italiaanse schoonheid

Hoofdpersonage Jep Gambardella, gespeeld door acteur Toni Servillo, kijkt in La Grande Bellezza als oud-schrijver terug op zijn leven in de bruisende stad Rome. Waar hij het leven altijd als een feest gezien heeft, is het tijd voor verandering. Dit zorgt voor een enigszins aparte doch komische film.

Schoonheid en rijkdom
La Grande Bellezza, ofwel: de grote schoonheid. Mooie dingen is waar het om draait: geld, feest, vrouwen, eten, drank. Gambardella heeft een allesbehalve armoedig leven geleid in zijn tijd als succesvol auteur. Niets was te gek: iedere nacht ging hij uit, het geld zou nooit opraken. In de film worden veel van deze beelden weergegeven. Bijzonder hierbij is dat leeftijd irrelevant lijkt te zijn. De hoofdrolspeler bevindt zich als oudere man op de dansvloer tussen verder voornamelijk jonge, schaars geklede dames. De vrouwen die wel bijna bejaard zijn, lijken niets te geven om ouderdom. Korte jurkjes en lagen make-up zijn niet weg te denken. Wellicht is dat iets typisch Italiaans.

Einde van het succes
Toch is het niet alleen pracht en praal. Filmmaker Paolo Sorrentino is erin geslaagd twee werelden weer te geven: het vroegere succes waarop terug gekeken wordt en het huidige, bijna voor uitzichtloze bestaan. Na het vroegere succes is het de Italiaan nooit meer gelukt een tweede goede roman te schrijven. Hij schrijft nog wel enkele stukken en houdt hier en daar wat interviews, maar groots werk zit er niet meer bij. De jaren van prestatie liggen in een ver verleden. Ook ontmoet Gambardella een vrouw die belangrijk voor hem wordt en zij vertelt dat het leven echt niet altijd makkelijk is. In combinatie met gebeurtenissen als begrafenissen zet dit de ex-letterkundige even met beide benen op de grond.

Beeldschoon Rome
La Grande Bellezza geeft schitterende beelden van de Italiaanse hoofdstad weer. Allerlei mooie delen van de stad worden op het scherm vertoond. Kloosters, parken en straten, maar ook details van fonteinen en tuinen. Zonder twijfel zullen er kijkers geweest zijn die na de aanschouwing direct een vlucht naar het zonovergoten Rome geboekt hebben.

Gezien: La Grande Bellezza
In de bioscoop vanaf: november 2013
Geregisseerd door: Paolo Sorrentino
Meer info vind je op: http://www.imdb.com/title/tt2358891/
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie