Kurt Cobains Montage of Heck is een geniale bijkomstigheid

★★★★★Eenentwintig jaar na de dood van grunge-legende Kurt Cobain verschijnt er een nieuw album van zijn werk: Montage of Heck. Op het album staat een verzameling tracks die regisseur Brett Morgan, van de documentaire Cobain: Montage of Heck, zorgvuldig heeft uitgezocht. De Nirvana-frontman liet namelijk wel 200 uur aan cassettes achter. Voor de echte fan is het album een leuk extraatje!

Vreemde vogel
Montage of Heck is een kijkje in de ziel van Kurt Cobain. Hij speelt herkenbare riffjes, vertelt verhalen en spreekt gekke stemmetjes in. Het album begint met The Yodel Song compleet met uitbundige jodelkreet. Het past helemaal in het plaatje dat we van Cobain kennen: een vreemde vogel, maar geniaal in het maken van muziek.

Samenraapsel
Toch is de muziek niet baanbrekend. Het zijn thuisopnames en Cobain heeft niet de bedoeling gehad om er een album van te maken. Montage of Heck voelt dan ook niet aan als een geheel, het is duidelijk een samenraapsel van opnames. Daar zitten demo’s van bestaande liedjes bij, maar ook sixties-achtige gitaarmuziek. Ook covert Cobain And I love her van The Beatles, dat zou zomaar zijn eigen nummer kunnen zijn dat op het album Unplugged (1994) hoort.

Nieuw oud
Montage of Heck gaat zoals de gelijknamige documentaire over problemen tijdens Cobains ellendige jeugd in Aberdeen, depressief zijn en verlichting vinden in het roken van marihuana. We kennen het verhaal, maar nu zijn er weer ‘nieuwe’ tracks aan verbonden. Kenners kunnen er geen twijfel over hebben; dit is puur Kurt Cobain. Het is een mooie aanvulling op de collectie, omdat de Nirvana-platen ondertussen wel grijs gedraaid zijn.

Geluisterd naar: Montage of Heck
Artiest: Kurt Cobain
Verkrijgbaar vanaf: 13 november 2015
Platenlabel: Universal Music
Fotocredit: Universal Music

Luister op Spotify:

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie