Kunst achterstevoren in het Mauritshuis

★★★★ – Het is slechts een klein zaaltje, gevuld met een aantal meesterwerken uit de hele wereld: Het meisje met de parel, Sterrennacht en de Mona Lisa. Dit is echter niet het Louvre, nee: dit is het Mauritshuis. Deze schilderijen zijn allemaal in de nieuwe expositie ‘Verso’ van Vik Muniz te bezichtigen, op een wijze waarop je ze waarschijnlijk nooit eerder hebt gezien: vanaf de achterkant.

Namaakkunst
Alles in ‘Verso’ is nep. Muniz heeft eigenhandig alle achterkanten van de schilderijen nagemaakt. Wie stiekem naar de voorkant van de schilderijen probeert te kijken, ziet een wit doek. Hij heeft de achterkanten zo goed nagemaakt dat de medewerkers van het Louvre zijn achterkant van de Mona Lisa aanzagen voor de echte. Muniz vertelt deze en nog meer anekdotes in de filmpjes die elke bezoeker op een tablet kan bekijken. Dit apparaatje is essentieel tijdens een bezoek: het zorgt ervoor dat de bezoeker de achterkanten van de kunstwerken als kunstwerk kan waarderen. Muniz laat je met zijn verhaaltjes de kleine details en bijzonderheden ervan inzien.

Versotests
‘Verso’ bestaat uit slechts twee zalen. In de grootste zaal zijn de kunstwerken te zien zijn. Vijf van de achterkanten zijn speciaal voor deze expositie gemaakt. In de andere zaal krijgt de bezoeker een kijkje in de keuken van Muniz. Hier kun je zien hoe hij alles gemaakt heeft. Er liggen voorbeelden van hoe hij het hout ouder heeft gemaakt, en testjes voor het creëren van de juiste kleur etiket voor het schilderij. Aan de kleinste details werd gedacht en vervolgens werd alles nagemaakt. Hierdoor wordt de ambacht van zijn namaak kunstwerken nog indrukwekkender.

Nieuw en uitdagend
De gedachtegang van het omdraaien van schilderijen is niet nieuw voor Muniz. Hij maakt deze kunstwerken al sinds 2008. Wat deze kunstwerken zo bijzonder maakt is dat je door het bekijken ervan afstand kunt nemen van het schilderij en hierdoor juist de voorkant meer waardeert. De bezoeker leert in deze kleine expositie met een nieuwe blik naar schilderijen kijken. Voor het Mauritshuis is dit zeker nieuw, het is de eerste keer dat ze moderne kunst tonen. Kortom, ‘Verso’ is een aangename verassing voor wie de kunsten eens van de andere kant wil bekijken.

Bezocht: Verso
Te zien van 9 juni t/m 4 september 2016
Kunstenaar: Vik Muniz
Locatie: Mauritshuis. Den Haag
Fotocredit: Ivo Hoekstra
Meer info vind je op: Mauritshuis

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Kunst achterstevoren in het Mauritshuis

Geef een reactie