De Kleine Prins: Het schoolvoorbeeld van prachtige eenvoud

★★★★ – Wanneer er voor school een boek gelezen moet worden, wordt er toch vaak gekozen voor een dun boekje. Het is dan ook niet voor niets dat De Kleine Prins vaak wordt gelezen. Op het eerste gezicht een kinderboek en dan ook nog eens gevuld met illustraties van de schrijver, iets wat het kinderlijke uiterlijk alleen maar versterkt. Niets is echter minder waar, en De Kleine Prins biedt veel meer diepte dan het op het eerste gezicht doet vermoeden.

Op ontdekkingstocht
Het verhaal dat geschreven is door Antoine de Saint-Exupéry is wat absurd. Een jongetje woont op een planeet met een roos en 3 vulkanen. Elke dag door moet hij de apenbroodbomen uitroeien, anders gaat zijn planeetje kapot. Op een dag is hij er klaar mee en gaat hij op ontdekkingstocht om te zien hoe de rest van het heelal eruitziet. Tijdens deze reis komt hij op verschillende planeten met elk hun eigen volwassenen. Zo komt hij een zakenman tegen wie zegt dat hij de sterren bezit, en door dit bezit gelukkig is. Echter ziet hij niet eens hun schoonheid en lijkt de rest van zijn leven eenzaam en monotoon.

Zet je aan het denken
Achter elke volwassenen die de kleine prins ontmoet, zit een levensles. Het zijn juist deze ontmoetingen en contacten die het boek de diepte geeft en ook voor volwassenen interessant maakt. Niet enkel de bewoners van de andere planeten geven genoeg stof tot nadenken. Ook de bloem op de thuisplaneet is veel meer dan een bloem. De kleine prins is verliefd op haar. Hun liefde gaat veel verder dan een kinderlijk gek zijn op, en laten zelfs de gelukkigste geliefden stilstaan bij wat ze hebben.
“Ik voel me rijk door een unieke bloem te bezitten en ik bezit slechts een gewone roos”.

Prachtige eenvoud
Hoewel
De Kleine Prins een dun en kinderlijk ogend boekje is, tackelt het onderwerpen als geluk, bezit, liefde maar ook de dood. Deze passeren op een eenvoudige manier de revue. Juist deze manier van vertellen, zorgt ervoor dat De Kleine Prins mooi is in zijn simpliciteit, maar prachtig in zijn complexiteit.

 

Gelezen: De Kleine Prins
Geschreven door: Antoine de Saint-Exupéry
Vertaald door: Martine France Delfos
Uitgegeven door: SWP Amsterdam

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie