Job, Joris en Marieke is een animatieteam bordenvol inspiratie

De Utrechtse animatiestudio Job, Joris en Marieke maakt kans op een Oscar voor hun korte film A single life. Je kan het team kennen van de clip van Ik neem je mee, een liedje van Gers Pardoel. Dat is misschien wel hun meest bekeken werk (maar liefst 17 miljoen keer), maar ze hebben nog meer gave projecten gemaakt.

Even voorstellen
De drie kennen elkaar van de Design Academy in Eindhoven. In de toenmalige studentenkamer van Job hadden zij de eerste ideeën voor hun latere werk. Toen maakten ze nog video’s met een 8mm camera en experimenteerden ze met stop-motion, om later uit te komen bij animatie. Ideaal, zeggen ze zelf, om de volledige controle over de hoofdpersonages en omgeving te hebben.

Hoger niveau
De kracht van Job, Joris en Marieke zit ‘m niet alleen in de grappige animatiestijl, maar vooral in de sterke en originele verhaallijn met een sinister randje. Zo helpt een mondloos gezin zichzelf op een brute manier in MUTE en laat een hopeloze romanticus Tour de France-rijders een hartje fietsen in Bon Voyage. Het trio tilt Nederlandse animatie eigenhandig naar een hoger niveau en de Oscar-inzending bevestigt dat nog maar eens.

Combinatie
De animatiestudio heeft inmiddels een uitgebreid reportoire. Job, Joris en Marieke werken autonoom, zoals bij A single life, maar ze werken ook met opdrachten. Zo maken ze videoclips voor Happy Camper met Manfred en platenlabel Top Notch, en korte filmpjes voorde gemeente Utrecht en uitgeverij Malmberg. Erg afwisselend, dus. De kracht achter de filmpjes zit ‘m in de combinatie van hun talenten. Joris doet de regie, Marieke schrijft het script en Job verzorgt de muziek en grafische vormgeving. Ze werken met zijn drietjes aan de animatie. Het is maar goed dat Job, Joris en Marieke het samen goed kunnen vinden, want in één korte film zit wel maanden werk.

Benieuwd?

Fotocredits: Job, Joris en Marieke

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie