Jeukende handen door ‘Graffiti: New York meets the Dam’

★★★★ – Je ziet het wel eens in een tunnel of vanuit de trein: graffiti. Maar heb je er ook wel eens een tentoonstelling van bekeken? Nu is de tentoonstelling ‘Graffiti. New York meets the Dam’ in het Amsterdams Museum te bewonderen. Deze tentoonstelling is volledig gewijd aan de graffitiwerken in New York en Amsterdam uit de jaren 70 en 80.

De graffitibeweging als academici
In deze tentoonstelling komt een heel ander beeld naar voren dan het standaardidee van schoffies die ’s nachts stiekem vieze boodschappen neerkladden. Veel gasten die in de jaren 70 begonnen met graffiti, hebben de kunstacademie gedaan. Hugo Kaagman werd zelfs door de gemeente Amsterdam ingehuurd om een bouwschutting op het Waterlooplein te beschilderen. Je kunt zijn creatie zelf bewonderen, want een stuk van de houten panelen wordt tentoongesteld door ‘Graffiti. New York meets the Dam.’ Naast kunstwerken zijn er ook videobeelden te zien van graffitispuiters in actie. Op de videobeelden vertelt een graffitikenner waarom de graffitibeweging in actie kwam: om het stadsgezicht op te vrolijken, maar ook als protest tegen de maatschappij.

Genoeg te zien!
‘Graffiti. New York meets the Dam’ vervolgt met een ruimte vol ondergespoten platen. Deze ruimte gaat over de graffiti op trein- en metrostellen. Er zijn grappige foto’s, bijvoorbeeld van jochies die als een gek naar een aankomende trein rennen om de trein te ‘bomben‘. Er zijn ook foto’s van graffitispuiters aan het werk, vol gekliederde notitieboekjes en enkele spijkerjasjes met graffitiwerk op de rug. Je kunt hier lang blijven hangen, want er is genoeg te zien, horen en lezen.

Zelf spuiten
Heb je van het kijken van al die graffitikunstwerken nou jeukende handen gekregen en wil je zelf ook aan de slag? Daar heeft het Amsterdams Museum aan gedacht: op de bovenste verdieping staan er twee (inmiddels al redelijk ondergetekende) muren, waarop bezoekers van ‘Graffiti. New York meets the Dam’ zelf een poging kunnen wagen. Een blik op de tekeningen en leuzen toont dat het wel meevalt met de geuite maatschappijkritiek, kreten gingen van ‘Naomi is a slut’ tot ‘Bifi worst’. Maar in de woorden van kunstenaar Lee Quiñones: “Graffiti is a art and if art is a crime, let God forgive all”. [sic]

Bezocht: ‘Graffiti. New York meets the Dam’
Te zien van 18 september 2015 tot en met 24 januari 2016
Kunstenaar: verschillende (Quiñones, Dondi, Rammellzee, Shoe, Delta, Dr. Rat, Kaagman e.a.)
Locatie: Amsterdams Museum in Amsterdam
Meer info vind je op: het Amsterdams Museum

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Jeukende handen door ‘Graffiti: New York meets the Dam’

Geef een reactie