Interview: Urias Boerleider over En het regent

Het begon als een afstudeerproject, maar En het regent van toneelgroep Vreemde Vis is nu meer dan dat. De multiculturele toneelgroep zet de Nederlandse identiteit op de hak en treedt minstens acht keer op in Nederland. Toneelspeler Urias Boerleider over de kracht en het doel van de voorstelling.

Persoonlijke ervaring
“Anne Hogewind, de auteur, en Lilian Vis Dieperink, de bedenker, willen met En het regent het verhaal vertellen van mensen in de multiculturele samenleving” aldus Boerleider. Hij werd benaderd via de website waar hij als acteur staat ingeschreven en paste perfect in het plaatje. “Mede doordat ik in Suriname ben opgegroeid, waren ze geïnteresseerd in mijn verhaal”, vertelt Boerleider. “Het is mooi als zulke jonge bedenkers mij vragen stellen als: Hoe is het om in Nederland op te groeien? Waar loop je tegenaan? Wat vind je leuk? Dat is wat mij heeft getriggerd om ook mee te doen.”

Inhalende actualiteit
“Het is bizar hoe actueel de voorstelling eigenlijk is. Begin 2013 is het stuk geschreven door Anne Hogewind. Maar de actualiteit haalt ons soms in.” Zaken die nu spelen, worden soms gelijk in En het regent verwerkt. “Soms herken ik zaken uit onze voorstelling, bijvoorbeeld over wat Wilders heeft geroepen. De manier waarop Wilders zich heeft gemanifesteerd de afgelopen weken is zeker in onze voorstelling terug te zien. Multiculturele samenleving is voor velen een vies begrip en juist daarom is dit een interessante voorstelling. Iedereen leeft in zo’n samenleving. We willen dat duidelijk maken zonder de zendeling te gaan uithangen, want daar zit niemand op te wachten.”

Lachen en huilen
Het doel van de voorstelling is “om te laten zien wat er gebeurt” zo licht Boerleider toe. “Wij willen dat er tijdens de voorstelling gelachen wordt, maar ook gehuild. Dat gebeurt ook vaak genoeg, hoor. Het is heel gaaf als je iets maakt en je mensen positief én negatief raakt. We krijgen na de voorstelling dan ook vaak leuke reacties. Vooral bij toneel is het belangrijk om niet alles te zwaar te maken. Mensen haken dan af. Daarom hebben we ook slapstickachtige momenten. Achteraf hoor je dan: ‘Ik moest wel lachen maar ik vond het niet zo leuk.’ Dat is een goed teken. Wat wij vertellen, gebeurt echt. Het zijn echte verhalen en ze zijn leuk gebracht. Maar het verhaal zelf is eerder verdrietig dan komisch.”

Gesproken met: Urias Boerleider van Toneelgroep Vreemde Vis
Kun je kennen van: En het regent
Meer info vind je op: https://www.facebook.com/Enhetregent

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie