Fantasyschrijver Tim Schwirtz over zijn debuutroman Val van het rijk

Iedereen die een beetje Engels kan, heeft bergen fantasyromans om uit te kiezen. In het Nederlandse taalgebied moeten we het helaas met heel wat minder goede auteurs doen in dit genre. Gelukkig verschijnt er af en toe een veelbelovend debuut. Zo ook dit jaar: Val van het rijk van Tim Schwirtz verscheen op 31 maart. Wij spraken hem over zijn boek dat hij zelf omschrijft als “een spannend verhaal over een kapitein, die na de moord op zijn koning alles op alles moet zetten om zijn land bij elkaar te houden.”

Bijna papa
Tim Schwirtz is docent geschiedenis op het Jan van Brabant College in Helmond. Hij woont zelf ook in deze Brabantse stad, samen met zijn vrouw, zijn hond en zijn nu nog ongeboren kindje. Na een dag lesgeven zit hij zeker niet stil. “Ik heb enorm veel hobby’s,” vertelt hij, “zo ben ik trainer bij het wedstrijdzwemmen, lid van een carnavalsvereniging, game ik graag en ben ik liefhebber van fantasy- en geschiedenisboeken.” Geen wonder dat Val van het rijk zich afspeelt in een Middeleeuws aanvoelende tijd dat bevolkt wordt door onder andere magiërs.

Origineel of dertien in een dozijn?
Waar gaat Val van het rijk eigenlijk over? “Mijn boek speelt zich af in het Cerulaanse rijk, dat al decennia wordt geregeerd door koning Guarin. In het zuiden ligt de provincie Amadura die zich het liefst afscheidt van het rijk, omdat de Amaduranen pleiten voor magische vrijheid, terwijl Guarin dit te gevaarlijk vindt. Wanneer Guarin dan wordt vermoord, ziet Amadura haar kans schoon en roept ze de onafhankelijkheid uit. Het is dan aan kapitein Pharos om alles op alles te zetten om het rijk bij elkaar te houden en een oorlog te voorkomen.” De titel doet vermoeden dat het rijk uiteindelijk ten val zal komen, maar dit wil Schwirtz nog niet verklappen. “Daar zul je het boek voor moeten lezen!”

Zelf vindt Tim Schwirtz de schaduwjager Ringeril zijn leukste personage. “Ik vind hem een van de stoerdere personages die van aanpakken weet,” vertelt hij, “maar tegelijkertijd heeft hij een luchtige en humoristische kijk op het leven. Het idee voor dit personage is pas later ontstaan en ik heb hem later dus nog in het verhaal moeten schrijven, maar al snel werd duidelijk dat hij een belangrijke rol ging spelen.” Ook zijn andere personages draagt hij een warm hart toe, maar ze halen niet allemaal het einde van het boek. Deze keuze heeft Schwirtz bewust gemaakt. “Ik wil niet het zoveelste dertien-in-een-dozijn heldenverhaal schrijven waarin het uiteindelijk allemaal goedkomt en iedereen nog lang en gelukkig leeft. Ik denk juist dat mijn verhaal de lezers geboeid houdt, omdat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen blijft leven.”

Van gamen naar schrijven
Schwirtz was altijd al geïnteresseerd in fantasy. Naast het lezen van boeken, beleeft hij zelf ook regelmatig fantasyavonturen – gewoon vanaf de bank. Hoe dat kan? “Zoals ik al aangaf ben ik een fanatieke gamer en ik kan mezelf vaak compleet verliezen in deze fantasywerelden. Ook boeken als Lord of the Rings spreken mij enorm aan omdat ze raakvlakken hebben met bijvoorbeeld de middeleeuwen maar tegelijkertijd ruimte bieden om er in de echte wereld bestaande dingen in te verwerken zoals magie.”

Ondanks zijn belangstelling voor het genre, lag het niet meteen voor de hand dat hij zelf zou gaan schrijven. Ongeveer twee jaar geleden besloot hij om zelf aan een verhaal te beginnen. “Een goede vriend van mij kwam met het idee om een boek te schrijven en al snel ontstond het idee om dit samen te gaan doen. Samen hebben we toen een eigen wereld gecreëerd en zijn we het verhaal uit gaan werken. Uiteindelijk werd het mijn verhaal en heeft mijn vriend vooral geholpen als sparringpartner.”

Op naar deel twee
Het had niet veel gescheeld, of Val van het rijk zou niet al in maart 2017 te koop zijn. “Toen het boek eenmaal klaar, was kwam ik er al snel achter dat het verschrikkelijk moeilijk is om als beginnend auteur je boek uit te brengen,” geeft Schwirtz toe. “Van enkele uitgevers kreeg ik slechts een afwijzing zonder een concrete reden, waar ik dus eigenlijk niets mee kon.” Gelukkig duurde het uiteindelijk niet lang voor hij toch een uitgeverij wist te vinden. “Boekscout reageerde erg enthousiast en wilde het graag samen op gaan pakken. Ook de persoonlijke benadering van Boekscout vind ik erg prettig. Je krijgt het idee dat je gezien en gehoord wordt.”

Het eerste boek is pas net verkrijgbaar, maar Schwirtz is alweer een tijdje druk bezig met deel twee van de serie. “Ik kan natuurlijk niet te veel vertellen, maar het verhaal van Pharos en Ringeril is nog lang niet afgelopen. Zeker niet als een nieuwe dreiging naar Cerule komt…” Eerst maar even onze tanden zetten in Schwirtz’ debuutroman Val van het rijk. Deadline laat natuurlijk binnenkort weten of het boek de moeite waard is! De recensie volgt snel.

 

Gesproken met: schrijver Tim Schwirtz
Kun je kennen van: zijn debuutroman Val van het rijk
Meer informatie: www.boekscout.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie