Interview scenario-schrijfster Titia Rieter: ‘ik sprak er nooit over’

Een film maken over pedofilie is geen gemakkelijke opgave. Zeker niet als je daar als kind zelf mee te maken hebt gehad. Dat weerhield multitalent Titia Rieter niet om het scenario van Flarden van Thomas te schrijven. De film werd op 20 december 2013 vertoond op Nederland 2 om 23.15 uur als onderdeel van het One Night Stand initiatief. Reporter Bianca sprak met haar.

One Night Stand
Dit jaar wordt One Night Stand voor 8ste keer geproduceerd. Het project geeft 8 duo’s van schrijvers en regisseurs de kans om hun talent te delen op de Nederlandse televisie. Eerder al deed Titia mee aan One Night Stand, maar helaas viel ze destijds in de op een na laatste ronde af. Dit jaar ging het anders; het aangrijpende verhaal van Titia werd uitgekozen. Het gevolg was een zoektocht naar een geschikte regisseur. De keus viel op Margot Schaap die net als de schrijfster voor de tweede keer deelnam aan One Night Stand. Titia fleurt op bij de terugblik op de samenwerking: ‘Het was een bijzonder goede wisselwerking. Margot’s feedback als regisseur verbeterde mijn scenario en andersom bracht mijn scenario haar weer op ideeën als regisseur’. De dames zijn dan ook van plan om in de toekomst vaker te zullen samenwerken.

Autobiografisch en psychologisch
Het onderwerp van Flarden van Thomas is zwaar beladen. Al snel komt het gesprek op de vraag waarom de schrijfster besloot een film te maken over kindermisbruik. Titia vertelt dat de film eigenlijk een redelijk autobiografisch verhaal is aangezien zij zelf in haar jeugd in een soortgelijke situatie verkeerde. ‘Ik heb hier van tevoren heel lang over nagedacht, omdat ik er eigenlijk nooit over sprak. Dat er zo veel verhalen in de dingen zitten die ik heb meegemaakt, gaf de doorslag’. Titia geeft aan dat ze er nu klaar voor is om erover te vertellen en dat Flarden van Thomas daar het eerste resultaat van is. Ook het psychologische aspect is niet toevallig. Titia studeerde ontwikkelingspsychologie en nam haar ervaringen en kennis van deze studie mee in het schrijven van haar verhalen.  ‘Ik vind het erg interessant om de psychologie in drama op te zoeken’.

Lange, vervelende scènes
Een van de scènes in de film duurt 17 minuten, wat een behoorlijke tijd is voor een film van totaal 50 minuten. Volgens Titia is hier bewust voor gekozen. ‘Ik wilde een realistische film maken en besloot daarom van het traditionele vertelpad af te stappen. Ik wilde op een realistische manier delen van het leven van deze jongen laten zien en het echte leven speelt zich niet af in perfecte scènes. Het hoofdpersonage kan niet weg uit de scènes, dus de kijker ook eventjes niet. De bedoeling is dat je soms denkt: ‘Mag ik hieruit? Waarom stopt het niet?’’.

Werken met jonge acteurs
Het schokkende verhaal moest uiteindelijk worden vertolkt door een jongen van dertien jaar. De scènes bij de dokter schreven het snelst. ‘Over de andere scènes heb ik langer gedaan. Ik vroeg me zelf vaak af: ‘kan ik dit wel doen?’. Het is natuurlijk geacteerd, maar zo’n kind moet het wel kunnen spelen’. Om die reden heeft Titia veel contact gehad met een begeleidster van kinderen. ‘Ik was er vooraf niet op bedacht, maar tijdens het filmen van de scènes voelde ik me ineens enorm schuldig tegenover die jongen!’. Gelukkig ging ook Margot heel goed om met het filmen van die scènes en is Bodi Biesheuvel (de acteur die Thomas speelt) erg trots op de film. De acteerprestaties van Gijs de Lange (rol van de dokter) hebben zeker geholpen in deze scènes. ‘Hij veranderde echt in een kindermisbruiker en deed precies die dingen die zo’n persoon zou doen. In het begin van de film denkt de kijker nog dat het om een vreemde behandeling gaat, maar later snapt die dat dit echt niet kan. Dat is de zelfde verwarring die het hoofdpersonage doormaakt.’

Boodschap
Eigenlijk wil Titia met dit verhaal niet zozeer een boodschap de wereld in sturen. Wel vertelt ze dat ze hoopt dat deze film gebruikt kan worden om kinderen bewust te maken. Wellicht ziet een kind dat misbruikt wordt deze film en durft hij of zij dan stappen te ondernemen. Daarnaast wil Titia graag iets meegeven aan andere scenario schrijvers: ‘Wees niet bang om van het vertrouwende vertelpad af te wijken, pas je manier van vertellen aan, aan het verhaal dat je vertelt’.

Gesproken met: Titia Rieter, scenario-schijfster
Kun je kennen van:  Flarden van Thomas, Verborgen Gebreken
Te zien: 20 december 2013 om 23.15 op Ned. 2
Meer info vind je op: www.imdb.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Interview scenario-schrijfster Titia Rieter: ‘ik sprak er nooit over’

Geef een reactie