Vijftienjarige Sara Zonneveldt over haar debuutroman DrOmEN

★★★★ – Schrijvers als John Green zijn een inspiratiebron voor jongeren over de hele wereld. Door verhalensites als Wattpad.nl kunnen steeds meer tieners hun verhalen met elkaar delen. Een van hen is de vijftienjarige Sara Zonneveldt. Maar waar het avontuur voor de meeste jongeren strandt op het internet, is Zonneveldt nog lang niet uitgeschreven. Ze sprak met Deadline over haar debuutroman DrOmEN.

‘Dat is bizar!’

Op je vijftiende al je eigen roman in de boekwinkels te zien liggen, is natuurlijk niet niks. ‘Om heel eerlijk te zijn, het voelt echt heel vreemd om nu al een boek uit te geven,’ vertelt Zonneveldt. ‘Om een boekenwinkel in te lopen en je eigen boek te zien liggen… Dat is bizar!’ De weg die Zonneveldt heeft bewandeld is verre van traditioneel. Zoals steeds meer schrijvers tegenwoordig – denk aan Anna Todd en E.L. James – is Zonneveldt ontdekt op de verhalenwebsite Wattpad. Hierop kunnen schrijvers hun werk met elkaar delen en in contact met elkaar komen. Zonneveldt werd samen met een paar anderen bij een uitgeverij uitgenodigd om wat te vertellen over Wattpad. Deze uitnodiging heeft haar uiteindelijk een contract opgeleverd. Een droom die uitkwam!

Je eigen ding doen

‘Ik ben op Wattpad gekomen via school, eigenlijk,’ herinnert Zonneveldt zich. ‘Mijn school werkt met iPads, wat betekent dat iedere scholier een iPad gebruikt in de les. Na het maken van een toets moest ik boeken lezen, en toen kwam ik bij Wattpad, waar je zelf boeken kan schrijven en die van anderen kan lezen! Ik vond het zo’n vet idee dat ik eindelijk een verhaal kon schrijven en échte lezers kon krijgen! Dat is echt iets heel anders dan je eigen verhaal de hele tijd aan jezelf voorlezen totdat je er gek van wordt.’ Wat ze het leukst vindt aan Wattpad is dat iedereen zijn eigen verhaal kan laten zien, hoe verschillend die verhalen ook van elkaar zijn. ‘De een post een online dagboek, de ander een kookboek, mensen schrijven fanfictie en natuurlijk heb je nog de ‘normale’ boeken! Zo doet iedereen zijn ding en ik vind het echt geweldig.’

Sara1

DOEN in DrOmEN

De titel van DrOmEN is bijzonder vanwege de typografie. De basis voor deze titel bedacht Zonneveldt twee maanden voordat ze het manuscript moest inleveren. ‘Het was laat en ik was serieus bijna in slaap gevallen en toen realiseerde ik me dat de letters van doen in dromen zaten. Ik heb echt geen idee hoe ik daar opeens bij kwam, maar ik vond het een perfect beginsel van de titel van mijn debuut!’ Er is wel nog wat geschaafd aan de titel voordat hij helemaal goed was. ‘De oorspronkelijke titel was eigenlijk Toen ik een doen in dromen zag, maar dat was bij nader inzien iets te poëtisch. De uitgeverij en ik bedachten ons dat het misschien iets te moeilijk was om door te hebben dat doen in dromen staat, en dus besloten we het om hem DrOmEN te noemen.’ Spelen met letters is haar trouwens niet vreemd. Een ander verhaal van haar heet painT, een combinatie van pain en paint, wat dan weer perfect beschrijft waar dat boek over gaat.

De dromen van Zonneveldt

In DrOmEN draait alles om de dromen van hoofdpersonage Lucy en haar crush Jack. Maken ze hun eigen dromen waar, of blijven ze hangen in die van hun ouders? Zonneveldt zelf heeft natuurlijk dromen. De eerste is al verwezenlijkt: het uitbrengen van een eigen roman. Maar daar houdt het niet op! ‘De uitgave van mijn eerst boek heeft me meer kansen gegeven in het realiseren van mijn eigen dromen. Door dit boek merk ik dat als je echt iets heel graag wilt en er hard voor werkt, je het waarschijnlijk ook lukt! Door dit besef merk ik dat ik vaak harder voor dingen ga werken. Een van de dingen die DrOmEN mij heeft gebracht is dus meer zelfvertrouwen!’

Reacties

Daarnaast zijn natuurlijk ook reacties van lezers erg leuk. ‘Laatst fietste ik mijn straat uit,’ zegt Zonneveldt, ‘en toen maakte een oude vrouw opeens een stoppende beweging met haar handen. Ik had echt zoiets van ‘Wat? Fiets ik te snel?’ Maar de vrouw wilde me vragen of ik dat meisje was dat het boek had geschreven! Ze wilde me even vertellen dat ze zo trots op me was, ook al kende ze me niet! Dat was erg speciaal.’

Rozen en school

Inspiratie kan voor Zonneveldt uit onverwachte hoeken komen. ‘Laatst liep ik in een supermarkt en ik zag rozen in de aanbieding,’ vertelt ze. ‘Raadt wat een hoofdrol speelt in het volgende hoofdstuk? Rozen! Zo vind ik elke dag weer nieuwe dingen.’ Ook andere schrijvers kunnen haar inspiratie opleveren, maar niet op de manier die je misschien zou verwachten. ‘Als ik het bijvoorbeeld niet eens ben met de manier waarop een andere schrijver iets laat gebeuren, zorg ik dat ik het in mijn eigen boeken wél op die manier doe!’ Aan inspiratie dus geen gebrek, maar aan tijd soms wel. Het is alweer een paar maanden geleden dat Zonneveldt voor het laatst een hoofdstuk op Wattpad plaatste. Hoe dat komt? Ze zit natuurlijk nog gewoon op school en dat kost een hoop energie. ‘Echt, ik ben echt kapot als ik thuis ben,’ verzucht ze. ‘Soms schrijf ik nog wel kleine stukjes, maar het zijn vaak niet hele hoofdstukken. Ergens is dat wel jammer, maar ik weet zeker dat tijd voor schrijven in de zomervakantie weer terugkomt!’

Nederlandse Anna Todd?

Een jonge schrijfster die ontdekt wordt via Wattpad en haar roman uiteindelijk in de grote boekhandels ziet liggen – dat is niet alleen het verhaal van Zonneveldt, maar natuurlijk ook van de Amerikaanse Anna Todd. Zij is inmiddels een wereldwijd fenomeen met haar serie After, die begon als fanfiction over Harry Stiles van One Direction. Zonneveldt heeft nog geen miljoenen lezers, maar de vergelijking tussen beide dames is toch gauw gemaakt, zeker aangezien Zonneveldt zelf ook fan is van One Direction. ‘Maar ik ben niet zo’n grote fan van Anna Todd,’ voegt ze er aan toe. ‘Ik heb alle delen gelezen, maar ik heb het gevoel dat haar boek Harry te heftig is neergezet. Veel mensen beginnen te geloven dat hij echt zo is. Plus, ik ben behoorlijk feministisch en ik vind dat het hoofdpersonage Tessa veel meer voor zichzelf mag opkomen!’ Geen Nederlandse Anna Todd dus, maar zeker wel een dame van wie we nog meer gaan horen. En miljoenen lezers? Die kunnen nog komen!

Al eerder verscheen op Deadline een recensie van Zonneveldts debuutroman DrOmEN. Deze kun je hier lezen.

 

Gesproken met: schrijfster Sara Zonneveldt
Kun je kennen van: haar debuutroman DrOmEN
Fotocredits: Cinderellis.nl en Benny Proot
Meer info vind je op: https://www.wattpad.com/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie