Interview: Parijse pennenvruchten van oud-reporter Gabriela van der Lans

In de loop van de tijd komen en gaan er vele reporters en coördinatoren bij Deadline. Stiekem zijn we dan toch nieuwsgierig: waar komen die reporters allemaal terecht? Om die reden trekken we er zo nu en dan op uit om een interview te doen met een van hen. Waarschijnlijk doet de naam van de volgende oud-reporter bij menig Deadline-lezer een luide bel rinkelen: Gabriela van der Lans. Gabriela is oud-reporter en coördinator muziek geweest bij Deadline en wij namen polshoogte om te kijken wat ze nu doet.

Schrijven vanuit Frankrijk
Op dit moment is Gabriela net begonnen bij DNP, De Nieuwe Pers. Als fervent muziekliefhebber en schrijver oefent zij daar haar grote hobby uit: schrijven over muziek. Haar persoonlijke kanaal is onlangs geopend en mensen kunnen zich daarop abonneren om haar mening over muziek te lezen. Ze probeert om elke week minstens een artikel online te zetten. Dit alles doet Gabriela vanuit de romantische hoofdstad van Europa: Parijs. Na een studie Communicatiewetenschappen aan de UvA besloot ze in de stad van de liefde te gaan wonen. Gelukkig kan zij vanuit huis schrijven voor DNP, want uit Parijs wil ze voorlopig nog niet weg.

Deadline-jaren

Gabriela heeft zes jaar met veel plezier voor Deadline geschreven. Via een artikel op internet raakte ze destijds met Deadline in contact. Haar eerste artikel over een Delftse toneelgroep werd toen in Spits gepubliceerd en ze kreeg de smaak gelijk te pakken. Ze heeft veel goede herinneringen aan de verschillende dingen die ze gezien en de mensen die ze gesproken heeft. Een uitvoering met een gouden randje is Mondo Leone van Leon Giesen geweest. Zijn persoonlijke solo-optreden inclusief gitaar leverde zo’n intieme en bijzondere sfeer op dat Gabriela als betoverd de zaal uitliep. Wat ze geleerd heeft van Deadline? ‘Het schrijven van stukken die daadwerkelijk gelezen worden, heeft me kritischer gemaakt op mijn eigen teksten. Ik vond dit heel waardevol. Daarnaast was de oefening ook heel prettig, door veel te oefenen ontwikkel je beetje bij beetje je eigen schrijfstijl.’

Verdere schrijfvervaring

Toen Gabriela tot de conclusie kwam dat ze meer wilde gaan schrijven, ontdekte ze via Dirk Verhoeven (oud-eindredacteur van Deadline.nl) KindaMuzik. Daar kon ze haar muzikale ei volop kwijt, maar hier bleef het niet bij. Ze is na een periode KindaMuzik ook in de pen geklommen bij Nummer van de Dag. Wekelijks schrijft ze hier een artikel over haar favoriete nummers. Daarnaast werkt ze nu ongeveer een jaar voor de Franstalige muziekwebzine Le Cargo. Hiervoor hield ze interviews met verschillende internationale artiesten, zoals Charles Bradley. (zie hier het interview)

Toekomstbeelden
In de toekomst hoopt Gabriela alleen nog maar meer te schrijven. Op de vraag wat ze dan meer zou willen schrijven, antwoordt ze: ‘Ik heb regelmatig ideeën over zaken die ik dolgraag zou willen uitwerken, maar waar ik nu helaas de tijd nog niet voor heb.´ Het lijkt haar mateloos interessant om mooie verhalen te schrijven over reizen die ze nog wil maken of gemaakt heeft. Het is ons inmiddels helemaal duidelijk: van Gabriela van der Lans gaan we nog heel veel lezen!

Gesproken met: oud-reporter Gabriela van der Lans.
Kun je kennen van: artikelen voor onder andere Deadline en De Nieuwe Pers.
Meer info vind je op: Vanaf maandag 10 juni kun je voor €1,79 een abonnement nemen op Gabriela’s kanaal op DNP. www.denieuwepers.nl 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie