Schrijfster Jolien Tonnon over haar meer-dan-fantasy-roman Aiya’s strijd

In een wereld vol boeken en series als Game of Thrones en Vampire Diaries is fantasy niet meer weg te denken. Ook in Nederland hebben we er een talent bij: Jolien Tonnon. Aan haar spannende debuutroman Aiya’s strijd komen geen mythische wezens, zoals vampiers of draken, te pas. Tonnon vertelt waarom Aiya’s strijd meer is dan een fantasy roman.

Dromen achterna
Jolien Tonnon heeft al op vroege leeftijd verhalen geschreven en zelfs het schrijven van haar scriptie vond ze leuk. ‘Ik wilde vroeger Thea Beckman worden,’ vertelt Tonnon lachend. Na haar studie kreeg ze echter een baan als levenscoach. ‘Is dit wat ik de rest van mijn leven wil doen?’ vroeg ze zich na een tijd vertwijfeld af. Tonnon besloot dat ze haar oorspronkelijke droom achterna moest gaan: schrijven. Een dag later begon ze aan een schrijfcursus. Het eindresultaat mag er zijn – met haar manuscript belandde ze op de longlist van de Luitingh fantasy manuscriptenwedstrijd van 2013 en sleepte ze een contract bij uitgeverij Zilverbron in de wacht.

Fantasy en politiek verweven
Tonnon raakte in de ban van fantasy toen een vriendin haar Robin Hobbs boeken aanraadde. Zelf wilde ze niet per se een fantasy roman schrijven, maar over politiek en loyaliteitsconflicten – onderwerpen waar ze door haar studies Ontwikkelingsstudies en Culturele Antropologie mee in aanraking is gekomen. Tijdens een heftige tijd in Zuid-Amerika, waar ze onderzoek deed naar de overlevingsstrategieën van inheemse bevolkingsgroepen, voelde ze zich soms een “naïeve Europeaan”. Sindsdien is Tonnon geïntrigeerd door politieke problematiek. In Aiya’s strijd krijgt het hoofdpersonage te maken met een ingewikkeld politiek klimaat waarin goed en kwaad verre van zwart en wit blijken te zijn.

Low fantasy
Hoewel fantasy een genre is waar ze zich erg thuis voelt, zijn de overkoepelende thema’s van Aiya’s strijd voor Jolien Tonnon belangrijker dan het genre zelf. ‘Ik noem het een psychologische thriller in fantasy setting,’ vertrouwt Tonnon toe aan Deadline. Hoewel fantasy volgens haar een plek verdient in de Nederlandse literatuur, wordt dit genre door veel mensen niet voor vol aangezien. Dat is zeker bij Tonnons debuutroman niet terecht. Haar roman is wat ze zelf “low fantasy” noemt: een verhaal zonder draken en toverscholen. Haar verhaal focust zich meer op emoties en herkenbare personages dan op het bestaan van magie. Ook lezers die niets hebben met fantasy kunnen hierdoor zonder problemen genieten van Aiya’s strijd.

Leuke reacties
Gelukkig laat lang niet iedereen zich afschrikken door het stempel “fantasy”. Tonnon ontvangt regelmatig enthousiaste reacties, ook van niet-fantasy lezers. Ze vertelt lachend dat sommige mensen haar mailen om te zeggen dat het boek verfilmd moet worden. ‘Dan denk ik: leuk! Doe jij het even voor me?’ zo merkt Tonnon lachend op. Zo gemakkelijk is het immers niet je debuutroman bekendheid te geven. Net als de meeste schrijvers in Nederland, kan ook Tonnon niet leven van het schrijversvak alleen. ‘Ik moet er wel dingen naast doen. En mijn vriend werkt,’ lacht ze, ‘dat helpt natuurlijk ook.’

Aiya deel twee?
Over haar huidige projecten wil Tonnon nog niet veel loslaten. Wel vertelt ze dat er een vervolg op Aiya’s strijd zal komen. ‘De setting is 5 of 10 jaar na het einde van het eerste boek,’ vertelt Tonnon. Een ander personage dan Aiya zal de hoofdpersoon worden. Verder is Tonnon bezig aan een science fiction roman. Tonnon moet even nadenken over auteurs die haar inspireren, omdat ze allerlei boeken goed vindt. ‘Lezen is afhankelijk van smaak,’ zegt ze, ‘en van je bui.’ Maar wat je smaak of bui ook is, Aiya’s strijd is een boek dat iedereen op kan pakken.

Al eerder verscheen op Deadline een recensie van Tonnons roman Aiya’s strijd. Deze kun je hier lezen.

Eindinformatie
Gesproken met: schrijfster Jolien Tonnon
Kun je kennen van: haar debuutroman Aiya’s strijd
Meer info vind je op: jolientonnon.nl en zilverbron.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie