Interview met Frontman Nax van The New Shining: ‘Door de muziek ben ik er nog’

Ze werden genomineerd voor drie Edisons en twee 3fm awards, ze hadden een grote radio hit met Can’t make up my mind en hun album Striped werd door Radio 2 uitgeroepen tot twee na beste release van 2012. Het gaat hard met The New Shining. Sinds 18 oktober is hun tweede plaat Wake up your dreams een feit. Deadline sprak met de frontman Nax Stok.

Dromen
Voor het nieuwe album Wake up your dreams werden meer dan zestig liedjes opgenomen in de studio. Daarvan bleven er met veel moeite twaalf over. Liedjes schrijven doet de band heel makkelijk. Nax: ‘Vaak droom ik beelden of melodieën in mijn hoofd. Wanneer ik wakker word, neem ik nog half slapend met mijn telefoon op wat er uit mijn droom is gekomen. Dat kan slechts een beeld of een paar zinnen zijn. Pas de volgende ochtend luister ik naar wat ik heb opgenomen en maak daar een liedje van.’ Deze unieke manier van werken vormde dan ook de inspiratiebron voor de titel van de plaat.

Heavy rock
Met de soort muziek dat de zanger nu maakt, zou je niet verwachten dat hij twee jaar geleden gitarist van een heavy rockband was, maar niets is minder waar. ‘Ik ontdekte dat ik de liedjes dichter bij mezelf wilde houden. Ik wilde het accent verplaatsen van rock naar intieme gitaar met meer thematiek.’

Bijna dood
Wat opvallend is aan deze band, is dat de liedjes echt ergens over gaan. De reden hiervoor is dat de zanger zeventien jaar geleden besloten had om zelfmoord te plegen. Nax: ‘Het leven zag ik niet meer zitten. Het besluit stond voor mij helemaal vast. In mijn laatste gedachte vroeg ik me af of er nog iets was dat ik echt wilde doen voordat ik dood zou gaan.’ Oorspronkelijk was het plan van de zanger om chirurgie gaan studeren, maar nu wilde hij het over een andere boeg gooien. ‘Ik kon me nu helemaal op muziek gaan richten; als het fout ging was dat toch niet erg. Dood ging ik toch. Hier vond ik zo mijn draai in, dat ik mijn zelfmoord langzamerhand begon uit te stellen. Door de muziek ben ik er nu nog.’

Positiever
Deze gebeurtenis was de inspiratiebron voor het vorige album ‘Stripes’. Zo gaat hit Can’t make up my mind bijvoorbeeld over hoe de zanger zich voelde in die periode. Na de release van de eerste plaat kreeg hij veel reacties van mensen die zelfmoord wilden plegen. De meer dan duizend oproepen werden stuk voor stuk persoonlijk beantwoord. ‘Ik probeer ze te vertellen wat ik zelf heb ontdekt: Als je voelt dat je niets meer te verliezen hebt, ga dan gewoon doen wat je wilt.’

Vernieuwing
Al het schrijven heeft de zanger goed gedaan. En dat zie je terug op de nieuwe cd. Die heeft een positievere sound. Dat geluid wordt versterkt door de komst van een nieuw bandlid. Nax: ‘Hij speelde tijdens de vorige tour al veel mee, dus op een gegeven moment dachten we: ‘waarom kom jij er ook niet bij?’’ Die versterking komt goed van pas, want de band heeft ambitie genoeg: ‘Binnen twee jaar spelen we in het buitenland!’

Gesproken met: zanger Nax Stok van band The New Shining
Kun je kennen van: Stripes en Wake up your dreams
Meer info vind je op: www.thenewshining.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie