Interview: Daniël Versteegh zocht naar de rode lijn

Na het winnen van De Grote Prijs in 2002 is het een tijdje stil geweest rondom Daniël Versteegh. Hij kwam pas weer in de picture door het programma De Beste Singer Songwriter (2012). In maart van dit jaar kwam zijn eerste album, Metanoia, uit onder zijn eigen platenlabel.

Brede interesse
Versteegh heeft in de tussentijd niet stil gezeten. Zo schreef hij nummers voor andere artiesten, zoals Jim Bakkum. ‘Dat is fijn, want dan kun je heel veel verschillende stijlen aannemen,’ blikt hij terug. ‘Ik heb een brede interesse wat betreft muziekstijlen en die kon ik daarin kwijt.’ Versteeghs brede interesse bracht toch moeilijkheden met zich mee en wel bij het maken van zijn debuutplaat Metanoia. ‘Als je een album maakt, moet je van verschillende nummers een geheel maken. Je moet een rode lijn vinden en dat was lastig.’

Organisch opnemen
De rode lijn heeft hij uiteindelijk gevonden. ‘Daarvoor moest ik veel experimenteren en dat heb ik gedaan met mijn producer Wouter Buddé. We zochten vooral naar de juiste opnamestijl.’ Uiteindelijk werd dit er een met een organische invalshoek. ‘De mensen speelden eigenlijk een beetje om mijn getokkel en gezang heen. Dit zorgde ervoor dat de performance centraal stond; mijn gevoel in plaats van het metrum van de computer.’

Infrastructuur
Door het vinden van de rode lijn kon Metanoia worden gemaakt. ‘Misschien maakte ik het album vooral voor mezelf,’ voegt Versteegh toe. Volgens hem had de plaat verder geen bepaalde reden om gemaakt te worden. ‘Ik heb er heel veel van geleerd, namelijk dat het helemaal niet meevalt. Ik heb een eigen platenlabel, Shepherd Songs, en merkte dat de muziekindustrie een bepaalde infrastructuur heeft waar je moeilijk doorheen komt. Het is soms moeilijk daarmee om te gaan.’

Redacties
Het klinkt allemaal lastig, maar volgens Versteegh zitten er ook zeker leuke kanten aan het zelf maken en produceren van een plaat. ‘Ik ging langs bij redacties van verschillende tijdschriften om mijn nieuwe plaat te promoten. We hebben live in de redactieruimtes gespeeld. Dat werd goed ontvangen, zeker bij de vrouwenbladen!’

Gesproken met: Daniël Versteegh, Singer/songwriter
Kun je kennen van: Metanoia en De Beste Singer Songwriter (2012)
Meer info vind je op: www.danielversteegh.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie