Interview: het geheim achter Beste Vrienden

Bekende acteurs strikken om gratis mee te spelen in je nieuwe film? Hogeschoolstudent en fervent filmmaker Ruwan Heggelman kreeg het voor elkaar. In zijn nieuwe film Beste Vrienden zien we Huub Smit, Kees Boot, Brainpower en Chava Voor in ’t Holt. Hoe hij dat flikte? We vroegen het hem na de première in een bomvolle bioscoopzaal.

Beste vrienden is een komedie en tevens horrorfilm over zombies. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?
“Heel simpel: Beste Vrienden gaat over twee vrienden, van wie er eentje in een zombie verandert. Het horrorgedeelte bestaat uit het feit dat zombies mensen eten en dat is, tsja, niet zo smakelijk natuurlijk. Maar ook voor mensen die niet van zombies houden is het leuk: er zit veel humor in, vooral tussen de twee hoofdpersonen. De combi maakt het leuk.” 

Niet het meest gekozen onderwerp. Hoe kom je op zo’n idee?
“Het begon allemaal met een vriendschap die nogal veranderde: mijn beste vriend kreeg een vriendin en opeens zag ik hem niet vaak meer. Of, zoals ik me bedacht: hij lijkt wel een zombie en zij is het virus dat hem een zombie maakte. Zo kwam ik op het idee, dat ben ik toen gaan uitwerken. Ik heb altijd al een film over zombies willen maken, eigenlijk was dat de hele reden dat ik ooit op mijn twaalfde ben begonnen met het maken van films.”

Je hebt een grote crew en nogal wat bekende acteurs ingeschakeld. Hoe heb je die gestrikt?
“Ik wilde het graag groots aanpakken. Ik heb inmiddels een vaste crew van vrienden en mensen die ik ken van mijn studie aan de HKU, andere acteurs heb ik gewoon benaderd. Zo bewonderde ik Huub Smit in New Kids Nitro om zijn subtiele humor. Ik heb hem vervolgens gewoon gemaild en hij stelde voor koffie te gaan drinken. Toen heb ik heel mijn verhaal en visie uit de doeken gedaan. Best wel eng, maar het ging heel goed. Toen hij eenmaal in was, stelde hij voor om een goede vriend van hem, Martijn Crins, erbij te halen. Op dezelfde manier heb ik andere acteurs benaderd.”

En iedereen wilde écht zomaar meedoen? Wat is je geheime truc?
“Ik denk dat het vooral helpt als je een goed team hebt en een duidelijk verhaal. Natuurlijk heb ik ook al wat ervaring: ik maak al een aantal jaar films. Ik wist heel goed wat ik wilde en had mijn visie al klaar. Daarmee heb ik hen blijkbaar goed weten te overtuigen. Ze doen het allemaal vanuit hun passie om te acteren en mee te werken aan een tof project.” 

Dat kost nogal wat, lijkt me. Hoe kreeg je al die centen bij elkaar?
“Dat lijkt misschien zo, maar alle acteurs en crew deden het gratis. Dat is echt geweldig natuurlijk. Met Brainpower heb ik een dealtje gesloten: als hij meewerkte aan mijn film, zou ik een videoclip voor hem schieten. Natuurlijk komen er ook nog andere kosten bij kijken, maar die heb ik kunnen betalen met geld dat ik van sponsors kreeg. Zo heb ik een potje van de gemeente Amersfoort en het Cultuurfonds gekregen. Zij geven wel vaker culturele steun en wilden graag inspringen. Vooral ook omdat mijn film zich afspeelt in Amersfoort.”

En waar kunnen we de film zien?
“Momenteel zijn we bezig met het regelen van vertoningen in bioscopen. De film ging in première in Hilversum, nu willen we ‘m naar Amsterdam brengen, zodat andere crewleden de film ook aan familie en vrienden kunnen laten zien. Verder benaderen we festivals en lopen er gesprekken over een uitzending op televisie. Daar kan ik nog niet teveel over uitweiden, maar het gaat een hele goede kant op.”

Gesproken met: regisseur Ruwan Heggelman
Over zijn project: Beste Vrienden
Meer info vind je op: www.bestevriendenfilm.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie