Insyriated vertelt een heftig, maar belangrijk verhaal

★★★★ De oorlog die op dit moment gevoerd wordt in Syrië is voor veel mensen misschien moeilijk te begrijpen. Wat begon als een opstand die vooral een roep naar vrijheid was, wist uit te groeien tot een burgeroorlog. Bijna dagelijks horen we nu nieuws over aanslagen, burgerdoden en enorme vluchtelingenstroom. Vooral van dat laatste merken wij in Nederland veel, maar uit wat voor situaties vluchten deze mensen eigenlijk? Dit probeert Philippe van Leeuw duidelijk te maken in zijn nieuwe film Insyriated.

Opgesloten
Insyriated is een oorlogsfilm, maar niet eentje van het soort dat je misschien verwacht. Het is geen film met soldaten, wapens, bloed en veel actie. Nee, in dat opzicht is Insyriated een heel ander verhaal, namelijk dat van de ‘gewone burger’ tijdens een oorlog. In de film krijg je heel weinig mee van de oorlog zelf, die zich afspeelt buiten de deuren van het appartement waar een gezin opgesloten zit. Op straat is het te gevaarlijk, dus ze durven bijna niet meer naar buiten te kijken. Twee bewoners maken echter een plan om naar het buitenland te vluchten, maar dit verloopt niet helemaal zoals gepland.

Heftige realiteit
Het bijzondere aan deze film is dat hij een beeld geeft van het ‘gewone leven’ van een gezin in Damascus, dat zowel verscheurd als bij elkaar gebracht wordt door de oorlog. Je leert de personages echt kennen, waardoor de ernst van de situatie nog veel meer overkomt dan wanneer je leest over grote aantallen doden in de media. Insyriated is zeker geen film voor een gezellig avondje uit, maar het is wel een film die een belangrijk verhaal vertelt. Hoewel het gezin uit deze film dan misschien niet echt bestaat, is deze situatie voor veel mensen helaas wel de realiteit. De film laat je op een andere manier kijken naar Syrië en zet je aan het denken, waardoor het een bijzondere film is die zeker het kijken waard is.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Insyriated vertelt een heftig, maar belangrijk verhaal

Geef een reactie