‘Ik ben met Autonome Kunst altijd bezig mijn publiek te raken.’

Benieuwd wat voor mensen er zoal op kunstopleidingen zitten? Reporter Evi Guldemeester gaat elke week op bezoek bij de talentvolste studenten én hun opleidingen. 

Vishaken waar levende wormen aan dansen en liefdesbrieven aan haar eerste geliefde… Ze maken allemaal deel uit van het het werk dat Yaël Wolfs (21) maakt tijdens haar opleiding Autonome Kunst aan de kunstacademie van Maastricht. Dat klinkt allemaal een beetje vaag. Gelukkig kan Yael heel goed uitleggen wat haar opleiding inhoudt!

‘Ik heb mijn hele leven gezegd dat ik mode wil studeren. Als 5-jarig meisje maakte ik van gele vaatdoekjes kleren voor mijn barbies,’ lacht Yaël. ‘De kleur roze vond ik lelijk ,dus ik mengde die kleur dan met blauw, zodat ik paars kreeg.’ Wat Yaël precies met deze voorliefde voor mode wilde doen, wist ze niet. daarom is ze naar de Academie Fine Arts and Design in Maastricht gegaan. Deze opleiding heeft een lekker algemeen propedeusejaar.

Meer dan alleen mode
‘Ik vond de modeafdeling te commercieel. Ik kwam erachter dat ik veel meer kon dan alleen mode ontwerpen en daarom heb ik voor Autonome Kunst gekozen,’ vertelt ze. ‘Bij Autonoom kun je alles doen wat je wilt, dat is het grote verschil met design.’ Je kan met haar opleiding dus alle kanten op, dus je kan ook wormpjes aan haken hangen.

Doe het lekker zelf
Autonoom betekent zelfstandig, en dat moet je met deze studie ook zijn. In het derde en vierde jaar ben je namelijk je eigen opdrachtgever. ‘Als je niet kan werken zonder input van anderen, dan zit je hier niet goed”, legt Yael uit. De klas, die uit 15 leerlingen bestaat, werkt op het moment gezamenlijk in een extern gebouw. Ze hebben nog geen einddoel en volgende week is al de deadline.’ Yaël maakt zich geen zorgen, want er hoeft niet iets tastbaars af te zijn. ‘Bovendien is het niet zo dat we op ons luie gat zitten.’

Strippend het jaar afsluiten
Op uitnodiging van de leerlingen komen docenten op bezoek om het werk te bespreken. Ook vandaag worden de vorderingen onder het genot van lekkernijen serieus besproken. De studenten presenteren een voor een hoe ze het afgelopen jaar hebben ervaren. Hoe ze dit aanpakken, dat mogen ze zelf weten. Zo leest Yaël een brief gericht aan haar atelier voor en gaat een ander uit de kleren. Daarnaast moeten ze ook vooruitblikken op volgend jaar. ‘In het begin had ik moeite om open te zijn en ik merk dat die openheid steeds meer komt. Daar wil ik volgend jaar aan werken. Want als je niet op je bek durft te gaan, dan kom je er niet.’

Evi ging eerder op bezoek bij de opleidingen Game Design in, Fasion Design en Klassieke Zang!

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie