Identificatie met Wij van David Nicholls

★★★★★ – Op Wij van David Nicholls kun je, net als op zijn vorige boek One Day, niet anders dan ontzettend verliefd worden. Je wilt het eesteren, elk woord opzuigen en vooral de hoofdpersoon zijn. Want je leeft zo met hem mee, dat je hem koste wat kost de goede kant op wil sturen.

Wereldwijzer en kunstzinniger
Wij
is het verhaal van Douglas Petersen, een buitenbeentje en vooral geïnteresseerd in wetenschap. Hij prijst zichzelf gelukkig dat hij op een dag een vrouw ontmoet die veel wereldwijzer en kunstzinniger is dan hij. Ze laat hem de wereld zien, maar zij is zijn wereld. Hij wordt hartstochtelijk verliefd op deze vrouw, Connie. Ze trouwen, krijgen een zoon en alles lijkt goed te gaan. Maar dan wordt Douglas midden in de nacht gewekt door Connie met de boodschap dat ze misschien wil scheiden.

Koning van emoties
David Nicholls is koning van de emoties, zo ook in Wij. Als geen ander laat hij je in de huid van de hoofdpersoon kruipen. Nicholls laat je de personages door en door kennen, maar deze kunnen je toch nog verrassen. Zo komt Douglas humoristischer uit de hoek dan je van deze analytische man verwacht. De boodschap van Connie laat de wereld van Douglas instorten, en dan stort ook jouw wereld in. Gelukkig kan hij zich optrekken aan zijn laatste strohalm: een geplande rondreis door Europa.

Grand Tour
Zijn plan is om Connie tijdens de rondreis te laten zien hoe leuk hun gezin is en haar van gedachten te doen veranderen over de scheiding. Op reis blijkt echter dat het beter is als je je niet teveel met het lot bemoeit: alles loopt anders dan gepland. Nicholls neemt je mee in de wereld van kunst, die te vinden is in Parijs, Amsterdam, München, Venetië, Pisa en Rome. De belangrijkste kunstuitingen in deze steden passeren de revue. Ook neemt hij je mee naar het begin van de relatie van Douglas en Connie. Deze ijzersterkte flashbacks zijn levendig en intens. Wij is prachtig, ontroerend boek dat is geschreven door iemand die zijn vak verstaat.

Gelezen: Wij
Geschreven door: David Nicholls
Uitgegeven door: Uitgeverij Boekerij
Verschenen in: februari 2015
Meer info vind je op: www.boekerij.nl

Fotocredit: DonderDesign

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie